Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
J. Bidenas perspėjo, kad B. Netanyahu rizikuoja prarasti pasaulio paramą kare su „Hamas“
BNS
Scanpix
Joe Bidenas ir Benjaminas Netanyahu.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį įspėjo Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, kad dėl Gazos Ruožo bombardavimo šalis rizikuoja prarasti pasaulinę paramą kare su palestiniečių kovotojų organizacija „Hamas“.

Tai buvo kol kas griežčiausios J. Bideno replikos į Izraelio pusę nuo spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio, išprovokavusio dabartinį konfliktą. Rėmėjams jis sakė, kad B. Netanyahu turi pakeisti savo poziciją dėl dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo palestiniečiams.

Tuo tarpu B. Netanyahu teigė, kad nesutaria su J. Bidenu dėl to, kaip valdyti Gazos Ruožą po karo. Šis retas nesutarimas išryškino naują dinamiką, nes JAV vadovas ilgą laiką tvirtai palaikė Izraelį.

Vašingtone vykusiame renginyje J. Bidenas sakė, kad po „Hamas“ išpuolių, per kuriuos žuvo 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o šimtai žmonių buvo paimti įkaitais, Izraelį palaikė didžioji pasaulio dalis.

„Tačiau dėl beatodairiško bombardavimo jie pradeda prarasti šią paramą“, – pareiškė jis.

Antradienį „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio atsakomąjį pakrantės teritorijos bombardavimą žuvo daugiau kaip 18,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

J. Bidenas anksčiau susilaikydavo nuo Izraelio bombardavimo apibūdinimo kaip beatodairiško. Vėliau antradienį spaudos konferencijoje jis kiek sušvelnino savo komentarus.

JAV lyderis sakė, kad Vašingtonas turi palaikyti Izraelį dėl spalio 7-ąją pademonstruoto islamistų žiaurumo, tačiau, jo teigimu, nekaltų palestiniečių saugumas vis dar kelia didelį susirūpinimą.

Jis taip pat pranešė, kad jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas šią savaitę bus išsiųstas į Izraelį kalbėti su žydų valstybės ministrų kabinetu.

Prezidentas taip pat atmetė B. Netanyahu, anot jo, išsakytus argumentus apie tai, kaip sąjungininkų pajėgos Antrojo pasaulinio karo metais bombardavo Vokietiją ir panaudojo branduolinį ginklą prieš Japoniją.

J. Bidenas teigė pasakęs B. Netanyahu, kad tam, jog tai nepasikartotų, po karo buvo įsteigtos tarptautinės priežiūros institucijos, ir pakartojo, kad Jungtinės Valstijos padarė klaidų po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių Niujorke.

„Turime būti atsargūs“

J. Bideno teigimu, B. Netanyahu turi priimti sunkų sprendimą dėl savo kraštutinių dešiniųjų vyriausybės.

„Jis yra geras draugas, bet manau, kad jis turi keistis, o ši vyriausybė, ši Izraelio vyriausybė labai apsunkina jo judėjimą [pirmyn]. Jie nenori dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo“, – sakė jis, apibūdindamas ją kaip konservatyviausią vyriausybę per visą Izraelio istoriją.

J. Bideno komentarai atspindi didėjantį nesutarimą dėl to, kaip viskas klostysis po karo. JAV raginimai perduoti Gazos Ruožos valdymą sustiprintai palestiniečių savivaldai nesulaukė Izraelio entuziazmo.

Šiuo metu Vakarų Krantui vadovauja Palestiniečių savivalda, o Gazos Ruožą kontroliuoja islamistų judėjimas „Hamas“.

Antradienį po pokalbio su J. Bidenu B. Netanyahu sakė, kad sąjungininkai nesutaria dėl „dienos po „Hamas“.

Izraelio premjeras teigė, kad tikisi, jog šiuo aspektu susitarimas bus pasiektas, tačiau pažadėjo nekartoti Oslo klaidos, turėdamas omenyje 1993 metais Jungtinėse Valstijose pasirašytus taikos susitarimus.

Vašingtonas jau kelias savaites ragina Izraelį labiau stengtis išvengti civilių aukų Gazos Ruože, teigiant, kad žuvo per daug palestiniečių.

Jungtinėse Valstijose vis dažniau pasigirsta raginimų, ypač iš kairiojo Demokratų partijos sparno, J. Bidenui užimti griežtesnę poziciją Izraelio atžvilgiu ir net nustatyti JAV karinės pagalbos sąlygas.

J. Bidenas per pirmadienį Baltuosiuose rūmuose vykusią ceremoniją, skirtą žydų Chanukos šventei paminėti, išsakė panašius perspėjimus dėl Izraelio prarandamos pasaulinės paramos.

„Turime būti atsargūs. Jie turi būti atsargūs. Viso pasaulio viešoji nuomonė gali pasikeisti per naktį, negalime leisti, kad taip nutiktų“, – sakė jis svečiams.

2023 12 13 11:30
Spausdinti