Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


J. Bidenas pristatė 6 trln. dolerių biudžeto projektą JAV ekonomikai „permąstyti“
BNS
Scanpix
Ilgas kelias link ekonomikos atsigavimo.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasiūlė 6 trln. dolerių (4,9 trln. eurų) biudžetą šalies ekonomikai „permąstyti“ ir Kinijos konkurencijai pažaboti, nors dėl tokios iniciatyvos, kuriai dar turi pritarti Kongresas, JAV tektų įklimpti į rekordinę skolą.

Pristatydamas išlaidų planą, J. Bidenas pabrėžė, jog popandeminės Jungtinės Valstijos „negali sau leisti tiesiog sugrįžti prie ankstesnės tvarkos“.

„Turime pasinaudoti proga permąstyti ir atstatyti naują Amerikos ekonomiką“, – pažymėjo valstybės vadovas.

JAV prezidento pasiūlytas metinis biudžetas yra veikiau norų sąrašas ar signalas apie jo prioritetus negu kas nors kita. Skirstant valstybės lėšas galutinį žodį taria Kongresas, kur demokratai šiuo metu turi itin trapią daugumą.

Opozicijoje esantys respublikonai įtariai vertina siūlymus, apimančius papildomą centrinės vyriausybės svarbų vaidmenį.

Kongresmenas Kevinas McCarthy, respublikonų mažumos lyderis Atstovų Rūmuose, pavadino prezidento iniciatyvą „beatodairiškiausiu ir neatsakingiausiu biudžeto projektu mano gyvenime“.

Net kai kurie J. Bideno šalininkai perspėja, kad ekonomika, kuri turėtų pradėti sparčiai taisytis šaliai išeinant iš apribojimų dėl COVID-19, gresia infliacijos spiralės scenarijus.

Tačiau milžiniškas biudžeto projektas liudija apie Baltųjų rūmų pasiryžimą suteikti J. Bidenui amunicijos, siekiant permąstyti valdžios ir verslo santykius, tęsiantis, jo teigimu, egzistencinės svarbos varžyboms su Kinija.

Pagal valstybės vadovo planą, federalinis iždas 2022 metais turėtų išskirti 6,011 trln. dolerių, o iki 2031-ųjų ši suma palaipsniui išaugtų iki 8,2 trln. dolerių. Prognozuojama, kad tokiu atvejų skolos santykis su metiniu BVP greitai viršytų Antrojo pasaulinio karo pabaigoje fiksuotą lygį.

Demokratas prezidentas leido aiškiai suprasti, kurioms sritims turėtų atitekti didžioji dalis numatytos 6 trln. sumos.

Pirmoji didžiulė dalis finansavimo būtų skirta infrastruktūrai. Iš pradžių Baltieji rūmai šiam tikslui siūlė išskirti 2,3 trln. dolerių (1,9 trln. eurų), tačiau po derybų su Kongresu ši suma buvo sumažinta iki 1,7 trln. dolerių (1,4 trln. eurų).

Dar 1,8 trln. dolerių (1,5 trln. eurų) atsieitų valstybės finansuojamos švietimo ir socialinės paslaugos – visa tai, J. Bideno teigimu, padėtų sukurti geresnę, XXI amžiaus lūkesčius atitinkančią darbo jėgą.

Pasak J. Bideno, bendras tikslas yra išplėsti JAV viduriniąją klasę ir tuo pat metu sudaryti sąlygas „Jungtinėms Valstijoms aplenkti mūsų konkurentus“.

Priėmimo perspektyvos

Biudžeto projektas pristatytas artėjant ilgajam Atminimo dienos savaitgaliui ir Kongresui ruošiantis padaryti savaitės pertrauką.

Tai gali kuriam laikui apraminti nuotaikas Kapitolijuje, kur daugelis Kongresą kontroliuojančių demokratų spaudžia J. Bideną prastumti teisės aktus, kurie nulemtų esmines permainas šalyje. Tačiau bekompromisę poziciją užėmę respublikonai mėgina užblokuoti daugumą valstybės vadovo iniciatyvų.

Išlaidų prioritetai tėra vienas iš daugelio nesutarimų objektų.

Pavyzdžiui, respublikonai praktiškai vienbalsiai nesutinka su plačiu J. Bideno infrastruktūros apibrėžimu, apimančiu, be kita ko, žaliąją energetiką ir socialines programas.

Tačiau dar didesnius ginčus kelia klausimas, kaip būtų galima sumokėti už siūlomas išlaidas.

J. Bidenas nori surinkti reikiamas lėšas atšaukiant JAV korporacijoms taikomo pelno mokesčio sumažinimą, įvestą respublikonų vadovaujant jo pirmtakui Donaldui Trumpui. Dabartinis prezidentas taip pat pasiruošęs aktyviai pildyti mokesčių spragas, kuriomis naudojasi itin turtingi piliečiai ir stambios korporacijos.

Respublikonai atsisako pritarti tokiems žingsniams, teigdami, kad jų paruoštus kuklesnius planus dėl išlaidų infrastruktūrai įmanoma finansuoti perskirstant biudžete jau rezervuotus, bet kol kas neišleistus pinigus.

„Prezidento Bideno pasiūlymas paskandintų amerikiečių šeimas skolose, deficituose ir infliacijoje“, – pareiškė aukšto rango respublikonų senatorius Mitchas McConnellas.

Nepaisant nesutarimų ir didžiulio J. Bideno siūlomo biudžeto masto, Baltieji rūmai savo rankose turi potencialų kozirį, kalbant apie trapią demokratų daugumą.

Priimant įstatymus lygiai pagal mandatus pasidalijusiame Senate J. Bidenui paprastai reikia užsitikrinti mažiausiai 10 respublikonų paramą – tai yra nelengva užduotis net ramesniais laikais.

Tačiau jei demokratai išliks vieningi, nors tai irgi nėra garantuota, jiems galėtų pavykti priimti biudžetą pasitelkus paspartintą procedūrą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 29 13:23
Spausdinti