Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV PARAMA UKRAINAI
J. Bidenas ragina balsuoti dėl milijardinio pagalbos paketo Ukrainai
BNS
YouTube
JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Dauguma demokratų ir respublikonų tvirtai remia Ukrainą. Dabar turėtų būti balsuojama“, – ragindamas neabejoti balsavimo būtinybe dėl milijardinės pagalbos Ukrainai trečiadienį kalbėjo Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas.

JAV lyderio pasiūlytas 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) paketas Ukrainai, kuri jau daugiau kaip dvejus metus kovoja su plataus masto Rusijos invazija, tebėra įstrigęs.

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022-ųjų vasarį Vašingtonas yra svarbiausias Kyjivo rėmėjas. Tačiau kilus ginčams Respublikonų partijoje dėl J. Bideno imigracijos politikos, naujausias didelis pagalbos paketas pakibo ant plauko.

Šiam pagalbos Ukrainai paketui jau pritarė demokratų vadovaujamas JAV Senatas, tačiau Atstovų Rūmai vis dar delsia. Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas primygtinai reikalauja susieti paramą Ukrainai su aktyvesniais kovos su nelegalia imigracija veiksmais. Todėl pastarasis atsisako skelbti balsavimą.

Kiek anksčiau M. Johnsonas teigė, kad buvo svarstomos kelios galimybės dėl šio paketo, tačiau, trečiadienį po pertraukos vėl susirinkus Atstovų Rūmams, šis klausimas taip ir nebuvo aptartas.

„Atstovų Rūmų nariai ir toliau aktyviai aptarinėja mūsų galimybes dėl tolesnių veiksmų“, – žurnalistams trečiadienį nurodė jis.

„Yra daug įvairių idėjų šiuo klausimu. Kaip žinote, tai labai sudėtingas klausimas labai sudėtingu metu“, – pridūrė Atstovų Rūmų pirmininkas.

„Laikrodis tiksi, ir visi jaučia, kad tai būtina, tačiau reikia, kad dėl to būtų pasiektas bendras sutarimas, ir mes prie to dirbame“, – tęsė M. Johnsonas.

Kritika respublikonų atžvilgiu

Kiek anksčiau šią savaitę Vašingtone viešėjęs Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas pasisakė už tolesnę pagalbą Ukrainai, argumentuodamas, kad ant kortos pastatytas Vakarų patikimumas prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kitus priešininkus. Viešnagės metu jis surengė derybas su Donaldu Trumpu, labiausiai tikėtinu JAV respublikonų kandidatu lapkričio mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Tuo tarpu Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris peikia respublikonus, teigdamas, kad šie „po truputį virsta Kremliaus komunikacijos ranka“. Jis taip pat smerkia kai kurių respublikonų raginimus sudaryti susitarimą, pagal kurį Rusijai atitektų dalis Ukrainos teritorijos. „Jei autokratui duosite šiek tiek žemės, jis sieks užimti šalį. O jei duosite autokratui šalį, jis sieks užimti žemyną“, – nurodė Ch. Schumeris.

Tačiau Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas atsisako prisipažinti, kad partija pakeitė savo požiūrį į užsienio politiką. Taip pat kiek anksčiau jis kritikavo J. Bideną dėl sprendimo nesiųsti pažangių ginklų Ukrainai.

2024 04 11 10:22
Spausdinti