Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV PREZIDENTO KALBA
J. Bidenas sako neišsižadantis savo pareiškimo, kad V. Putinas negali likti valdžioje
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį sakė neišsižadantis savo savaitgalio pareiškimo svarbioje kalboje, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas „negali likti valdžioje“, ir teigė, kad jis išreiškė asmeninį „pasipiktinimą“.

„Nieko neišsižadu... Noriu aiškiai pasakyti, kad nei tada, nei dabar neišreiškiau politikos pokyčio. Reiškiau asmeninį moralinį pasipiktinimą, kurį jaučiu – už savo asmeninius jausmus neatsiprašinėju“, – pareiškė prezidentas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

J. Bideno pareiškimą, nuskambėjusį šeštadienį Varšuvoje, baigiantis jo trijų dienų diplomatijos maratonui, respublikonai pavadino neapdairiu, o nepriklausomi analitikai reiškia susirūpinimą, kad tokie pasisakymai net gali pailginti dabar vykstantį karą.

JAV vadovas sakė nesantis sunerimęs dėl to, kad jo pareiškimas gali pakurstyti įtampą su V. Putinu dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir pridūrė, kad „kalbėjo Rusijos žmonėms, sakė jiems, ką mes manome“.

„Man nerūpi, ką jis galvoja, – pridūrė J. Bidenas. – Tai vyrukas, kuris pučia savo dūdą, ir mintis, kad jis ketina padaryti kažką siaubingo dėl to, kad pavadinau jį tuo, kas jis yra ir ką jis daro, manau, yra tiesiog neracionali.“

Ukrainos vyriausybės teigimu, nuo Rusijos sukelto karo pradžios prieš daugiau kaip mėnesį jau žuvo apie 10 tūkst. žmonių.

Rusijos atakos prie Kyjivo lėmė, kad be elektros liko daugiau kaip 80 tūkst. namų, nors Maskva, regis, ima labiau koncentruotis į Rytų Ukrainą.

Vis dėlto J. Bidenas paliko erdvės tolesnei diplomatijai su V. Putinu, sakydamas, kad JAV sutikimas surengti susitikimą su Kremliaus šeimininku priklausytų nuo to, „apie ką jis nori šnekėtis“.

„Kyla klausimas, ar yra dėl ko susitikti, kas pateisintų tai, kad jis galėtų užbaigti šį karą ir atstatyti Ukrainą“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 29 07:41
Spausdinti