Meniu
Prenumerata

penktadienis, rugsėjo 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
J. Bidenas skelbia griežtas sankcijas Rusijai
BNS ir IQ
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį reaguodamas į Maskvos pradėtą puolimą Ukrainoje paskelbė griežtų naujų sankcijų Rusijai, įskaitant svarbių bankų turto įšaldymą ir aukštųjų technologijų eksporto į šią šalį stabdymą.

„Tai reikš didelę kainą Rusijos ekonomikai – ir tuojau pat, ir vėliau“, – sakė J. Bidenas.

Jo teigimu, koordinuojant veiksmus su Europa skelbiamos sankcijos atkirs svarbiausius Rusijos bankus nuo JAV finansų sistemos ir „nutrauks daugiau kaip pusę Rusijos aukštųjų technologijų importo“.

„Šiandien skelbiame stiprias sankcijas ir ribojimus eksportui iš Rusijos, tai iškart padarys rimtas sankcijas Rusijos ekonomikai. Skirsime šias sankcijas tam, kad padidintume ilgalaikį poveikį Rusijai“, – kalbėjo J. Bidenas.

Jis teigė kalbėjęs su G-7 valstybių vadovais ir sutaręs apriboti Rusijos galimybes veikti pasaulinėje ekonomikoje. „Mes sustabdysime gebėjimus finansuoti ir didinti Rusijos karinius pajėgumus“, – pareiškė prezidentas.

„Šiandienos veiksmai dabar sankcionuoja Rusijos bankus, turinčius daugiau nei trilijoną turto, ir jis bus atskirtas nuo finansinės sistemos, – kalbėjo J. Bidenas. – Blokuojame dar keturis pagrindinius Rusijos bankus, vadinasi, visas turtas, kurį jie turi Amerikoje, bus įšaldytas, įskaitant ir antrą pagal dydį banką VTB“.

JAV sankcijos apima ir Rusijos elitą – „žmones, kurie asmeniškai pelnosi iš Kremliaus politikos ir taip pat turėtų dalintis skausmu“. Nukentės ir Rusijos įmonės.

J. Bidenas pareiškė neatmetantis galimybės įvesti tiesiogines sankcijas Vladimirui Putinui.

„Taip, toks variantas yra“, – atsakydamas į vienos žurnalistės klausimą per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.

Žurnalistei paklausus, kodėl sankcijos neįvedamos dabar, J. Bidenas neatsakė.

Kaip kalbėjo JAV prezidentas, izoliuoti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT tebėra įmanoma, bet Amerikos sąjungininkai Europoje kol kas nepritaria tokiam žingsniui.

„Tokia galimybė visuomet yra, bet dabar tai nėra pozicija, kurią nori užimti likusi Europa“, – JAV prezidentas sakė žurnalistams per spaudos konferenciją.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po invazijos į Ukrainą „tarptautinėje scenoje taps atstumtuoju“, teigė J. Bidenas.

„V. Putinas yra agresorius, V. Putinas pasirinko šį karą, – kalbėjo JAV prezidentas. – Ir dabar jis turės prisiimti atsakomybę“.

Jis nurodė „neturintis planų“ kalbėtis su V. Putinu.

„Susiteps bet kuri valstybė, palaikanti Rusijos akivaizdžią agresiją prieš Ukrainą“, – sakė J. Bidenas, iš Baltųjų rūmų skelbdamas naujas sankcijas Maskvai.

Rusijos invazija „niekada nebuvo susijusi su jų nuoširdžiu susirūpinimu dėl saugumo, – sakė J. Bidenas. – Tai visuomet buvo susiję su akivaizdžia agresija, su Putino troškimu [turėti] imperiją bet kokiomis būtinomis priemonėmis.“

J. Bidenas kalboje paminėjo ir NATO sąjungininkus, pabrėždamas, kad JAV karinės pajėgos nevyks kovoti Ukrainoje, bet gins NATO sąjungininkus ir stiprins juos Rytuose – „JAV gins kiekvieną NATO teritorijos colį su visa Amerikos galia“. Jo teigimu, NATO yra galingesnės ir ryžtingesnės, nei bet kada iki šiol, ir visi sąjungininkai užtikrins 5-ojo straipsnio įsipareigojimus. „Išpuolis prieš vieną yra išpuolis prieš visus“, – pabrėžė JAV prezidentas.

JAV paskelbė sankcijų 24 Baltarusijos asmenims ir subjektams

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį įvedė sankcijas 24 Baltarusijos asmenims ir juridiniams subjektams už jų „palaikymą ir pagalbą invazijai“ Ukrainoje, surengtai Rusijos.

„Šiandienos veiksmai sutelkti į Baltarusijos gynybos sektorių ir finansų institucijas – dvi sritis, kuriose Baltarusijos ryšiai su Rusija yra ypač glaudūs“, – sakoma JAV Iždo departamento pranešime.

Baltarusija, artima Kremliaus sąjungininkė, pastarosiomis savaitėmis priėmė dešimtis tūkstančių Rusijos karių. Šios pajėgos ketvirtadienį pradėjo puolimą prieš Ukrainą iš patogių pozicijų netoli sostinės Kijevo.

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka teigė, kad jo šalies ginkluotosios pajėgos šioje operacijoje nedalyvauja, bet Ukraina pabrėžė, kad Rusija ją puola padedant Minskui.

Tarp JAV sankcijų taikinių yra du dideli valstybiniai bankai – „Belinvestbank“ ir „Bank Dabrabyt“.

A. Lukašenkos režimas „dabar kelia grėsmę Baltarusijos suverenitetui, remdamas Rusijos tolesnę invaziją į Ukrainą“, nurodė JAV iždo sekretorė Janet Yellen.

„JAV Iždo departamentas toliau ardo Baltarusijos karinius ir finansinius pajėgumams tikslinėmis sankcijomis, – pridūrė ji. - Be to, dėl abiejų šių šalių tarpusavio ryšių Iždo departamento veiksmai, kurių šiandien buvo imtasi prieš Rusiją, taip pat padarys rimtos ekonominės žalos Lukašenkos režimui“, – pridūrė J. Yellen.

Tarp Baltarusijos pareigūnų, kuriems bus taikomos JAV sankcijos, įtrauktas gynybos ministras Viktaras Chreninas ir Saugumo tarybos valstybės sekretorius Aliaksandras Valfovičius.

Sankcijas Baltarusijai taip pat paskelbė ir Jungtinė Karalystė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 21:25
Spausdinti