Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


COVID-19
J. Bidenas sugriežtino reikalavimus dėl skiepijimosi kovojant su COVID-19
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, griežtindamas toną skiepytis atsisakančių amerikiečių atžvilgiu, ketvirtadienį paskelbė apie didelį nacionalinės imunizavimo kampanijos išplėtimą su naujomis griežtomis skiepijimosi taisyklėmis, paveiksiančiomis dešimtis milijonų darbuotojų.

Šešių punktų planas – kol kas agresyviausias JAV žingsnis prieš plintančią pandeminio koronaviruso delta atmainą – taikomas daugiau kaip 100 darbuotojų turinčioms įmonėms.

„Aiški amerikiečių mažuma, remiama aiškios išrinktų pareigūnų mažumos, neleidžia mums išsisukti iš bėdos“, – sakė prezidentas, per televiziją iš Baltųjų rūmų kreipdamasis į šalies gyventojus.

„Neskiepyti asmenys perpildo mūsų ligonines, užplūsta priėmimo ir intensyviosios slaugos skyrius, nepalikdami vietos tiems, kas patyrė infarktą, susirgo pankreatitu ar vėžiu“, – pridūrė jis.

Plačiausia iš paskelbtų priemonių apima reikalavimą daugiau kaip 100 darbuotojų turinčioms privačioms įmonėms užtikrinti, kad visi darbuotojai būtų pasiskiepiję ar mažiausiai kartą per savaitę atliktų testus dėl COVID-19. Ši federalinė priemonė paveiks maždaug 80 mln. žmonių.

Įstatymų leidėjai respublikonai iškart sukritikavo administraciją ir pareiškė, kad ji viršija savo įgaliojimus.

„Labai panašu į diktatūrą“, – savo oficialioje tviterio paskyroje pareiškė Atstovų Rūmų respublikonai.

Pagal paskelbtą planą skiepytis taip pat privalės visi federaliniai valstybės tarnautojai ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį.

Šiuo metu iš vyriausybės darbuotojų reikalaujama arba būti pasiskiepijus, arba reguliariai atlikti testus, o naujoji tvarka praktiškai privers skiepytis visus.

Maždaug 17 mln. sveikatos apsaugos darbuotojų, dirbančių federalinių lėšų gaunančiose ligoninėse, taip pat turės būti pasiskiepiję.

Vienintelės išimtys numatomos dėl religinių priežasčių ar neįgalumo.

Tokia griežta pozicija neabejotinai supriešins J. Bideną su dešiniojo sparno žiniasklaida ir kitomis įtakingomis grupėmis, tvirtinančiomis, kad tokiais reikalavimais puolama asmens laisvė.

Maždaug 80 mln. amerikiečių dar nėra pasiskiepiję. Tyrimai rodo, kad tai dažniau jaunesni, mažiau išsilavinę žmonės iš respublikonų stovyklos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 10 13:31
Spausdinti