Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA IR UKRAINA
J. Bidenas: V. Putinas priėmė sprendimą veržtis į Ukrainą
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas priėmė sprendimą veržtis į Ukrainą, o ataka gali prasidėti artimiausiomis dienomis“.

„Šiuo momentu esu įsitikinęs, kad jis priėmė sprendimą. Turime priežasčių taip galvoti“, – kalbėdamas per televiziją iš Baltųjų rūmų sakė J. Bidenas ir pridūrė, jog Vašingtonas turi „reikšmingų žvalgybos pajėgumų“ šiam teiginiui pagrįsti.

JAV lyderis pridūrė, kad puolimas gali prasidėti kitą savaitė arba artimiausiomis dienomis.

„Manome, kad jie taikysis į Ukrainos sostinę Kijevą, miestą, kur gyvena 2,8 mln. nekaltų žmonių“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui planuojant susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu kitą savaitę, J. Bidenas teigė vis dar matantis erdvės diplomatijai, kuri numalšintų krizę.

„Dar ne per vėlu deeskaluoti ir grįžti prie derybų stalo“, – teigė JAV prezidentas.

Tačiau jis pridūrė, jog jeigu Rusija pradėtų puolimą, tai reikštų, kad V. Putinas „užtrenkė duris diplomatijai.

J. Bidenas sakė, kad Maskva vykdo informacinę kampaniją, per kurią kaltina Kijevą planuojant ataką šalies rytuose. Pasak prezidento, taip Rusija siekia sukurti pretekstą invazijai.

„Šiems teiginiams tiesiog nėra jokių įrodymų, jie prieštarauja elementariai logikai manyti, kad ukrainiečiai pasirinktų šią akimirką, kai prie jos sienų išsidėstę gerokai daugiau nei 150 tūkst. (Rusijos) karių, eskaluoti ilgus metus trunkantį konfliktą“, – kalbėjo prezidentas.

„Visa tai atitinka scenarijų, kurį rusai anksčiau naudojo siekdami sukurti padirbtą pateisinimą veikti prieš Ukrainą“, – pridūrė jis.

Kremlius teigia neplanuojantis pulti kaimyninės šalies, sukėlusios pyktį Maskvai savo siekiais ilgainiui integruoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Tačiau JAV sako, kad Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi stiprias pajėgas, kurios kartu su Rytų Ukrainos separatistais sudarytų apie 190 tūkst. karių, tad įsiveržimas dabar tėra laiko klausimas.

Rusijos gynybos ministerija dar labiau padidino nerimą paskelbusi, kad V. Putinas šeštadienį asmeniškai stebės anksčiau suplanuotas pratybas, per kurias bus leidžiamos branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos.

Ukrainos rytuose suintensyvėję susirėmimai irgi didina nuogąstavimus.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris, esantis netoli Ukrainos vyriausybės ir separatistų pajėgų sąlyčio linijos Luhansko srityje, sakė girdėjęs sprogimų ir matęs apgadintų civilinių pastatų vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje.

Vašingtonas perspėjo, kad gali būti inscenizuotas koks nors incidentas, kuris taptų dingstimi Rusijai pradėti puolimą. Tai savo ruožtu galėtų vesti į didžiausią karinę konfrontaciją Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad daugiau kaip 40 proc. aplink Ukrainą išdėstytų Rusijos pajėgų dabar yra išskleistos pozicijose, iš kurių galėtų pradėti puolimą.

„Parijas“

J. Bidenas savo kalbą penktadienį po pasitarimo vaizdo konferencijos formatu su kitais NATO sąjungininkais, per kurį buvo siekiama suderinti planus dėl Vakarų ekonominių sankcijų Rusijai, jeigu ši pasiųstų savo pajėgas į Ukrainą.

„Toliau glaudžiai deriname veiksmus“, – po pasitarimo sakė JAV vadovas.

Pasak vieno aukšto rango pareigūno, sankcijų paketas būtų niokojantis.

„Jeigu Rusija įsiverš į Ukrainą, tarptautinei bendruomenei ji taps pariju, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas tarptautinės ekonomikos reikalams Daleepas Singhas (Dalipas Singhas). – Ji būtų izoliuota nuo pasaulinių finansų rinkų ir netektų pažangiausio technologinio indėlio.“

D. Singhas prognozavo „intensyvų kapitalo traukimąsi, didėjantį spaudimą [Rusijos] valiutai, staigiai augančią infliaciją, didelę skolinimosi kainą, ekonomikos susitraukimą ir gamybos pajėgumų nykimą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 19 11:50
Spausdinti