Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Bideno kalbą NATO viršūnių susitikime užtemdė jo sveikatos būklės vertinimai specialiai iš Vašingtono
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bidenas sako kalbą NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

„Šiandien užbaigiame NATO viršūnių susitikimą, ir konsensusas tarp narių yra toks, kad jis buvo didelė sėkmė“, – ketvirtadienį uždarydamas NATO viršūnių susitikimą kalbėjo JAV prezidentas Joe Bidenas.

Tačiau Jungtinėse Valstijose, kur pastarosiomis savaitėmis nerimsta klausimai dėl prezidento sveikatos būklės, ši kalba buvo stebima ir siekiant įvertinti kitą sėkmę – dar kartą bandant įsitikinti, kad Demokratų partijos kandidatas yra pajėgus laimėti prieš respublikoną Donaldą Trumpą prezidento rinkimuose lapkritį ir dar ketverius metus vadovauti galingiausiai pasaulio valstybei.

Valandą trukusi spaudos konferencija tiek pat ir vėlavo. Prezidentas kalbėjo tvirtai ir užtikrintai, kartais sukosėdamas kaip visada, kalbą prezidentas sakė priešais save ir dešinėje, ir kairėje turėdamas stendus su tekstu (suflerius). Tačiau kai reikėjo atsakyti į žurnalistų klausimus, pasitaikė ir klaidų, pavyzdžiui, kalbėdamas apie viceprezidentę Kamalą Harris J. Bidenas pavadino ją „viceprezidente Trump“ (to netruko išnaudoti pats D. Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth Social“).

Kalboje J. Bidenas pabrėžė nesvyruojančią JAV ir viso Aljanso paramą Ukrainai, dėl kurios Kyjivas vis dar pajėgia atsilaikyti Rusijos agresijai, bei NATO svarbą pačioms Jungtinėms Valstijoms. „Amerika negali atsitraukti nuo pasaulio, ji privalo vesti pasaulį“, – teigė prezidentas. Tačiau neišvengiamai vėliau kalba virto rinkimine, kai J. Bidenas pradėjo vardyti savo pasiekimus ir lyginti juos su D. Trumpo.

Vis dar ant plauko

Žurnalistams prezidento kalba NATO viršūnių susitikime buvo pirma proga per dvi savaites nuo birželio 27 d. vykusių CNN debatų tiesiogiai užduoti klausimus retai su žiniasklaida bendraujančiam valstybės vadovui. Demokratams Atstovų Rūmuose tai buvo galimybė įvertinti, ar verta eiti toliau stumiant prezidentą atšaukti savo kandidatūrą (atvirai už tai pasisakančių skaičius išaugo iki 14, kai iš viso demokratų Atstovų Rūmuose yra 213, tačiau priklausomai nuo šio vakaro J. Bideno pasirodymo viešai išstoti ketino dar keli, praneša leidinys „Politico“). Ketvirtadienį su grupe JAV senatorių susitikusiems prezidento patarėjams nepavyko jų įtikinti, kad J. Bidenas iš tiesų gali tęsti kovą, o atvirai nepritarimą prezidento kandidatūrai trečiadienį išsakė pirmasis demokratų senatorius – Peteris Welchas iš Vermonto.

Ketvirtadienį bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu J. Bidenas netyčia jį pavadino Vladimiru Putinu: „Dabar noriu suteikti žodį Ukrainos prezidentui, kuris turi tiek pat drąsos, kiek ir ryžto – ponai ir ponios, prezidentas Putinas“, ir po poros sekundžių iškart pasitaisė: „Prezidentas Putinas? Jis nugalės prezidentą Putiną! Prezidentas Zelenskis. Aš taip susitelkęs į Putino nugalėjimą, reikėtų sunerimti.“ „Aš geresnis“, – atsakydamas pajuokavo V. Zelenskis. „Kur kas geresnis“, – juokėsi ir J. Bidenas.

Tačiau amerikiečiams nejuokinga. Naujausioje JAV žiniasklaidos kanalo „ABC News“, leidinio „Washington Post“ ir agentūros „Ipsos“ apklausoje 67 proc. respondentų, įskaitant ir jo rinkėjus, teigė norintys, kad J. Bidenas pasitrauktų iš rinkimų. D. Trumpas prieš J. Bideną apklausoje išsiveržęs vienu procentu – 47 prieš 46 proc. Viceprezidenė K. Harris, kuri yra labiausiai tikėtina J. Bideno pamaina rinkimuose, D. Trumpą apklausoje įveikė 49–46 proc., tačiau šie skirtumai yra paklaidos ribose. „Nebūčiau rinkęsis jos viceprezidente, jei nebūčiau tikras, kad ji galėtų būti gera prezidente“, – žurnalistams teigė J. Bidenas.

Kai spaudos konferencijoje AFP žurnalistas paklausė, ar J. Bidenas nesibaimina, kad pasaulio lyderių akyse jo įvaizdis prastėja, prezidentas atšovė: „Ar tu matei šią konferenciją [susitikimą – red. past.]? Ar matei sėkmingesnę konferenciją? Kaip manai? (...) Idėja, kad mes neturėjome sėkmingos konferencijos... Kiek kartų konferencijoje girdėjai – nenoriu, kad tai skambėtų savanaudiškai, – kitus lyderius, šalių vadovus, dėkojant man, sakant, kad esame kartu dėl Bideno, dėl to, kad Bidenas atliko tą ir tą.“

J. Bidenas tikino liekantis rinkimuose tam, kad pabaigtų pradėtą darbą ir kad jei bus perrinktas, ekonomikos reikalai vidurinei Amerikos klasei tik dar pagerės. Jis taip pat tvirtino, kad nuo pat debatų jo dienotvarkė yra visiškai pilna, tačiau prieš kitus debatus jis nekeliaus per skirtingas laiko zonas. „Geriausias būdas užtikrinti amerikiečius [dėl „blogų dienų“ pasikartojimo – red. past.] yra toks pats, kaip užtikrinu ir save – ar aš atlieku savo darbą? (...) Jei sulėtinsiu tempą, negalėsiu dirbti savo darbo, ir tai būtų ženklas, kad to nebereikėtų daryti. Tačiau kol kas nėra jokių to požymių, jokių“, – tvirtino J. Bidenas. NATO sąjungininkai, anot prezidento, jam nereiškia kritikos, atvirkščiai – aiškina, kad jis turi laimėti rinkimus.

2024 07 12 03:35
Spausdinti