Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


SOTU
J. Bideno metinė kalba virto rinkimine: apžvelgtos kadencijos sėkmės, pažerta pažadų ir sukritikuotas „pirmtakas“
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
Užsidegęs J. Bidenas sako metinę kalbą. Jam už nugaros ploja viceprezidentė Kamala Harris, sėdi - Atstovų rūmų vadovas, respublikonas Mike`as Johnsonas.

Kovo 7 d. vakarą JAV prezidentas Joe Bidenas sakė metinę kalbą (angl. State of the Union) JAV Kongrese. Ekspertų teigimu, ši kalba yra svarbiausia per visą jo kadenciją ir gali tapti vienu iš lemiančių veiksnių prieš lapkričio mėnesį laukiančius prezidento rinkimus, kur kova tarp jo ir vieno iš Respublikonų partijos kandidatų Donaldo Trumpo darosi vis labiau neišvengiama.

Per salę pasitiktas plojimais ir visiems spausdamas rankas perėjęs J. Bidenas svarbiausią savo kalbą pradėjo juokeliu: „Jei būčiau protingas, dabar eičiau namo.“

Kertiniai prezidento kalbos elementai aiškėjo dar iki ketvirtadienio, ir J. Bidenas toli nuo jų nenukrypo. D. Trumpui negailėta kritikos įvairiais klausimais, bet per daugiau nei valandą trukusią kalbą JAV prezidentas į jį referavo netiesiogiai arba vadindamas savo „pirmtaku“. Savo kalbą J. Bidenas sakė aistringai ir garsiai, taip tarsi norėdamas išsklaidyti abejones dėl savo amžiaus ir šlubuojančios atminties. Jis ne kartą nukrypo nuo sakomo teksto ir tiesiogiai juokaudamas apsižodžiavo su kairėje pusėje sėdinčiais respublikonais – ir akivaizdžiai tuo mėgavosi.

Svarbiausiomis kalbos temomis išliko Rusijos karas Ukrainoje, Izraelio ir „Hamas“ karas, ekonomika, imigracija. Nemažai kalboje minėtų problemų sprendimų buvo nukreipta į jaunimą, pavyzdžiui, būsto įperkamumo ir aukštojo išsilavinimo paskolų naštos lengvinimas, klimato kaita, ginklų kontrolė.

2024 03 08 06:40
Spausdinti