Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


STUDIJOS JAV
J. Bideno planas nurašyti dalį studentų paskolų vyriausybei atsieis 400 mlrd. JAV dolerių
BNS
Unsplash

JAV prezidento Joe Bideno planas nurašyti dalį studentų paskolų vyriausybei atsieis 400 mlrd. JAV dolerių, pirmadienį pranešė Kongreso biudžeto biuras (CBO).

Manoma, kad ši sąmata, kurios paprašė konservatyvūs įstatymų leidėjai ir kurią paskelbė apolitiška federalinė institucija, dar labiau pakurstys karštą demokratų ir respublikonų ginčą šiuo klausimu.

„CBO apskaičiavo, kad paskolų nurašymui reikės dar maždaug 400 mlrd. JAV dolerių“, – pranešė CBO.

Tačiau Baltųjų rūmų pareigūnas pažymėjo: „CBO savo vertinimą pavadino „labai neapibrėžtu ir mes su tuo sutinkame.“

Respublikonai kaltina J. Bideną pinigų švaistymu šiai priemonei, teigdami, kad viešosios lėšos gali būti naudojamos veiksmingiau.

J. Bidenas paskelbė apie planą rugpjūčio 24 dieną, tesėdamas rinkimų kampanijos metu duotą pažadą.

Pagal planą, nuo asmenų, uždirbančių mažiau nei 125 tūkst. JAV dolerių per metus, įsiskolinimo bus nurašyta 10 tūkst. JAV dolerių.

Buvusiems studentams, kurie įstojo į universitetą gaudami valstybės paramą pagal programą „Pell“, lengvata sieks 20 tūkst. JAV dolerių.

Studijos JAV dažnai gali kainuoti nuo 10 tūkst. JAV dolerių iki 70 tūkst. JAV dolerių per metus, todėl absolventai lieka su didžiule skolos našta, pradėdami dirbti.

Remiantis vyriausybės skaičiavimais, vidutinė JAV koledžų studentų skola, kai jie baigia mokslus, yra 25 tūkst. JAV dolerių, todėl daugeliui užtrunka ne vienerius metus ar net dešimtmečius išmokėti paskolas.

J. Bideno priemonė ir toliau sulaukia gausybės diskusijų.

Plano išlaidų įvertinimas skatina dideles technines diskusijas tarp ekspertų ir ekonomistų, ypač dėl to, kad neaišku, ką daryti su jau paskolų dalimi, kurią jau grąžino teisę į šią priemonę turintys asmenys.

2022 09 27 10:51
Spausdinti