Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Bidenui apkaltinus Rusiją genocido vykdymu, E. Macronas ragina kalbėti atsargiai
BNS
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį atsisakė pakartoti JAV prezidento Joe Bideno kaltinimą, kad Rusija vykdo ukrainiečių genocidą, ir įspėjo, kad žodinis eskalavimas nepadės užbaigti karo.

J. Bidenas antradienį apkaltino Vladimiro Putino pajėgas Ukrainoje vykdant genocidą. „Tampa vis aiškiau ir aiškiau, kad Putinas tiesiog bando išnaikinti idėją, kad gali būti ukrainietis“, – sakė jis.

Tačiau E. Macronas, intensyvindamas savo rinkimų kampaniją prieš savo varžovę, kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen, televizijai „France 2“ sakė, kad lyderiai turėtų kalbėti atsargiai.

„Aš pasakyčiau, jog Rusija vienašališkai sukėlė brutaliausią karą, jog dabar nustatyta, kad Rusijos armija įvykdė karo nusikaltimų, jog dabar būtina surasti kaltuosius, kad jie stotų prieš teisingumą“, – kalbėjo E. Macronas.

„Tai, kas vyksta, beprotybė, tai neįtikėtinai brutalu, – sakė jis. – Tačiau tuo pačiu metu žiūriu į faktus ir noriu pasistengti išlaikyti galimybę sustabdyti šį karą ir atkurti taiką. Nesu tikras, kad žodinė eskalacija pasitarnauja šiam reikalui.“

E. Macrono teigimu, esamoje situacijoje geriausia „atsargiai“ vartoti terminus apie genocidą, ypač todėl, kad „ukrainiečiai ir rusai yra broliškos tautos“.

J. Bideno komentarus sveikino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną ne kartą kaltinęs Maskvą genocidu.

E. Macronas, kuris karo metu palaikė dialogą su V. Putinu, savo komentarais atkartojo susirūpinimą, pareikštą praėjusį mėnesį, kai J. Bidenas pavadino V. Putiną skerdiku.

Prancūzijos lyderis tuo metu sakė, kad prioritetas yra per diplomatiją pasiekti ugnies nutraukimą ir „jei norime tai pasiekti, negalime eskaluoti [padėties] nei žodžiais, nei veiksmais“.

Interviu „France 2“ E. Macronas užsiminė, kad artimiausiomis dienomis vėl telefonu kalbėsis su V. Putinu ir V. Zelenskiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 13 13:44
Spausdinti