Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Borrelis: Rusija turi sumokėti už Ukrainos atstatymą
BNS
Scanpix
J. Borrelis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis ketvirtadienį vykusiose regioninėse saugumo derybose sakė, jog ketina su kolegomis aptarti visas galimas teisines priemones, kad Rusija susimokėtų už karo nuniokotos Ukrainos atstatymą.

J. Borrellis kalbėjo šių metų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) dviejų dienų ministrų konferencijos, rengiamoje Lodzės mieste centrinėje Lenkijoje, pradžioje.

„Šiandien susitiksiu su kolegomis užsienio reikalų ministrais... Išnagrinėsime visas teisines galimybes užtikrinti, kad Rusija sumokėtų už Ukrainoje sukeltą destrukciją“, – žurnalistams sakė ES diplomatijos vadovas.

Jis priminė, kad nuo tada, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, ES yra įšaldžiusi Rusijos turto už beveik 20 mlrd. eurų, o dėl Vakarų įvestų sankcijų visame pasaulyje įšaldyta 300 mlrd. eurų Rusijos centrinio banko užsienio valiutos atsargų.

„Šie rezervai yra užblokuoti. Tačiau tarp blokavimo iki konfiskavimo yra didelis skirtumas“, – sakė J. Borrellis.

„Be to, reikia išstudijuoti teisines procedūras. Bet mūsų pasiūlymas yra pateiktas... Rusija turi sumokėti už Ukrainos atstatymą“, – teigė jis.

Šių metų ministrų konferencija rengiama Lenkijoje, nes šalis šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ESBO, kurios narės yra ir Rusija, ir Ukraina.

Varšuva atsisakė į šią savaitę vyksiančią konferenciją įsileisti Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kuriam įvestos ES sankcijos, ir sulaukė pikto Maskvos atsako.

Rusijos delegacijai konferencijoje vadovauja jos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

ESBO buvo įkurta 1975 metais, pačiame Šaltojo karo įkarštyje, siekiant puoselėti Vakarų ir Rytų blokų santykius.

Šiuo metu jai priklauso 57 valstybės narės, įskaitant NATO šalis ir Maskvos sąjungininkes.

2022 12 01 15:59
Spausdinti