Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


ES IR KINIJOS SANTYKIAI
J. Borrellis: bendras pasitikėjimas tarp ES ir Kinijos – suardytas
BNS
YouTube
Josepas Borrellis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį perspėjo, kad bendras pasitikėjimas tarp bloko ir Kinijos buvo suardytas.

„Pasitikėjimas yra bet kokių žmogiškų santykių pagrindas, ir (...) bendras pasitikėjimas buvo suardytas“, – Kinijos sostinės universiteto auditorijai sakė J. Borrellis.

„Jis stebuklingai nesugrįš, – pridūrė jis. – Jis turi būti atkurtas.“

Jis pabrėžė, kad 400 mlrd. eurų prekybos disbalansas tarp bloko ir Kinijos „yra ne tik kiekybinis, bet ir kokybinis“.

„Tai turi įtakos sektoriams, kuriuose turime santykinį pranašumą (...) Manome, kad problema kyla ne dėl paprasto produktyvumo skirtumo“, – sakė jis.

„Mano nuomone, mūsų nuomone, priežastis yra nuolatiniai sunkumai, su kuriais susiduria Europos bendrovės, norinčios patekti į Kinijos rinką“, – pridūrė jis.

„Naujas postūmis“

J. Borrellis ketvirtadienį atvyko į Kiniją, blokui siekiant mažinti santykių su didžiausia savo prekybos partnere riziką.

Jo vizito metu turi būti parengtos sąlygos šiais metais planuojamam viršūnių susitikimui.

Į J. Borrellio kelionės, kuri šiemet du kartus buvo atidėta ir turi trukti iki šeštadienio, darbotvarkę įtrauktos derybos su Kinijos diplomatijos vadovu Wang Yi, tokių klausimų kaip dvišaliai santykiai, pasauliniai iššūkiai ir prekyba aptarimas.

ES ir Kinijos santykiai yra labai įtempti nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Pekinas nėra pasmerkęs Rusijos invazijos.

Briuselis visiškai nesustabdė dialogo su Pekinu ir palaiko ryšius su antra pagal dydį pasaulio ekonomika, tuo pačiu siekdamas mažinti susirūpinimą keliančią priklausomybę nuo Kinijos.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen tokį balansavimą vadina pozicija mažinti riziką, o ne atsiriboti nuo Kinijos.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas žurnalistams sakė, kad Kinija palankiai vertina J. Borrellio vizitą, ir pridūrė, kad jo kelionė „suteiks naują postūmį abiejų šalių bendroms pastangoms spręsti iššūkius ir palaikyti taiką bei stabilumą pasaulyje.“

„Šiuo metu pasaulis susiduria su nepastovia ir neramia padėtimi“, – sakė Wang Wenbinas.

Vizitas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai tarp Izraelio ir „Hamas“ kilo karas, dėl kurio J. Borrellis surengė skubų Europos užsienio reikalų ministrų susitikimą. Kinija paragino visas šalis nutraukti ugnį.

„Sunku suprasti“

Tikėtina, kad J. Borrellio vizito metu taip pat bus aptartas tebesitęsiantis Rusijos karas Ukrainoje. Kinija stengėsi laikytis neutralios pozicijos, tačiau ES kritiškai vertino jos poziciją.

Praėjusį mėnesį Kinijoje apsilankęs bloko prekybos komisaras Valdis Dombrovskis teigė, kad Pekino pozicija karo klausimu gadina šalies reputaciją.

J. Borrellis penktadienį sakė, kad sunku suprasti Kinijos poziciją.

Jis pabrėžė, kad „mes neprašome Kinijos laikytis tokios pat pozicijos dėl karo, kokios laikosi Europos Sąjunga“.

„Tačiau manome, kad labai svarbu, jog Kinija dėtų dideles pastangas įtikinti Ukrainos žmones, kad Kinija nėra Rusijos sąjungininkė šiame kare“, – sakė jis.

Europos Komisijos vadovė, kuri balandį pati surengė oficialų vizitą į Kiniją, praėjusį mėnesį paskelbė, kad ES pradeda tyrimą dėl Kinijos subsidijų elektromobiliams.

Europos vadovai teigė, kad Kinijos subsidijos sukėlė nesąžiningą konkurenciją jų automobilių rinkoje.

Pekinas į tai atsakė įspėdamas, kad tyrimas pakenks ES ir Kinijos prekybos santykiams.

Anksčiau šį mėnesį ES įvardijo jautrias technologijas, kurias turi ginti nuo konkurentų, įskaitant dirbtinį intelektą.

2023 10 13 15:20
Spausdinti