Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
J. Borrellis: padėtis prie ES sienų valdoma, bet migrantams reikalinga pagalba
BNS
Scanpix
Migrantų stovykla Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad būtina teikti humanitarinę pagalbą prie bloko sienų su Baltarusija įstrigusiems migrantams, bet pabrėžė, jog po derybų su tranzito ir kilmės šalimis padėtis kiek stabilizavosi.

„Srautas yra daugmaž kontroliuojamas, tačiau turime suteikti šiems žmonėms humanitarinę pagalbą ir užkirsti kelią bet kokio pobūdžio hibridinei atakai prie ES sienų“, – prieš Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė J. Borrellis.

„Turime galvoti, kaip galėtume išspręsti šią problemą, pradedant nuo [migrantų] srauto stabdymo, skrydžių sustabdymo, o tai jau beveik padaryta. Pastarosiomis dienomis derėjomės su migrantų kilmės šalimis ir tranzito valstybėmis“, – nurodė jis.

Pasak J. Borrellio, jis prieš susitikimą telefonu aptarė situaciją su Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos ministrais, taip pat su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu.

ES užsienio politikos vadovas patvirtino, kad pirmadienį Briuselis pritars naujam sankcijų paketui „Baltarusijos piliečiams, atsakingiems už tai, kas vyksta pasienyje“.

Tūkstančiai migrantų – dauguma jų iš Artimųjų Rytų – nuo vasaros nelegaliai kirto arba bandė kirsti išorinę Europos Sąjungos sieną iš Baltarusijos teritorijos.

Padėtis pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES.

Bendrija kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Minskas tai neigia ir kaltina migrantų neįsileidžiančią Varšuvą pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 15 11:47
Spausdinti