Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PALESTINOS VALSTYBĖ IR IZRAELIO SAUGUMAS
J. Borrellis: Palestinos valstybės sukūrimas – geriausia Izraelio saugumo garantija
BNS
Scanpix
ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad Palestinos valstybės sukūrimas būtų geriausias būdas užtikrinti Izraelio saugumą.

Po kelionės po Artimuosius Rytus ir derybų dėl Izraelio karo su islamistų grupuote „Hamas“ J. Borrellis surengė vaizdo susitikimą su 27 ES šalių užsienio reikalų ministrais.

ES vyriausiasis diplomatas rašytinėje ES susitikimo santraukoje teigė, kad po diskusijų visame regione jis padarė esminę politinę išvadą: “Manau, kad geriausia Izraelio saugumo garantija yra Palestinos valstybės sukūrimas.“

J. Borrellis tvirtino, kad pasibaigus dabartiniam konfliktui Izraelis neturėtų okupuoti Gazos Ruožo ir kad šios teritorijos kontrolė turėtų būti perduota Palestinos autonomijai.

„Nepaisant didžiulių iššūkių, turime toliau svarstyti Gazos ir būsimos Palestinos valstybės stabilizavimo klausimus“, – sakė jis.

J. Borrellis, apsilankęs keliose arabų valstybėse, teigė, kad šiuo metu dėl beviltiškos humanitarinės padėties Gazos Ruože reikia imtis skubių priemonių.

„JT Saugumo Tarybos rezoliucija, kuria raginama nedelsiant paskelbti humanitarines pertraukas, yra didelis žingsnis į priekį, tačiau turime užtikrinti, kad ji būtų greitai įgyvendinta“, – sakė ES pareigūnas.

Kitas didelius nuogąstavimus keliantis klausimas buvo tas, kad konfliktas gali dar labiau paaštrinti nestabilią padėtį Vakarų Krante ir įtraukti kitus veikėjus Artimuosiuose Rytuose.

„Didėjant ekstremistų ir naujakurių smurtui prieš palestiniečius, kyla realus pavojus, kad situacija gali paaštrėti, – sakė J. Borrellis. – Pranešimai apie husių užgrobtą laivą yra dar vienas nerimą keliantis signalas, liudijantis apie [konflikto] išplitimo regione pavojų.“

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai sekmadienį teigė Raudonojoje jūroje užgrobę Izraelio verslininkui priklausantį krovininį laivą ir nukreipę jį į savo šalies pakrantę.

2023 11 21 09:34
Spausdinti