Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES IR RUSIJA
J. Borrellis siūlys ES valstybėms paskelbti sankcijų Rusijai
BNS
Scanpix
J. Borrellis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis antradienį pareiškė, kad pasiūlys 27 bloko šalims paskelbti sankcijų Rusijos atžvilgiu, Maskvai atmetus jo pasiūlymą siekti konstruktyvaus bendradarbiavimo per jo oficialų vizitą.

„Visų pirma aptarsime tai ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, kuris vyks vasario 22 dieną, ir kovą vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime“, – J. Borrellis sakė Europos Parlamento nariams.

„Valstybės narės turės nuspręsti dėl kito žingsnio, bet taip, jis gali apimti sankcijas, ir aš pateiksiu konkrečių pasiūlymų“, – pridūrė jis.

Virtinė rytinių Europos šalių ragina skelbti Rusijai sankcijas dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo ir protestų slopinimo griežtomis priemonėmis.

J. Borrellis į įstatymų leidėjus kreipėsi po pamąstyti privertusio praėjusios savaitės vizito Rusijoje, kurio metu Kremlius išvarė tris Europos diplomatus.

Be kita ko, jis perspėjo, kad būtina užkirsti kelią susiskaldymui ES, kurio, jo teigimu, nori Rusija, ir tęsti diskusijas su Maskva.

„Rusija bandė mus suskaldyti. Ji nori pasėti nesantaiką. Jai tai nepavyko. Ukrainos klausimu, žmogaus teisių klausimu jiems nepavyko mūsų suskaldyti“, – pareiškė J. Borrellis per plenarinę EP sesiją, kurios metu buvo aptariamas jo vizitas į Rusiją, vykęs vasario 4–6 dienomis.

Pasak jo, toks Rusijos tikslas akivaizdžiai pasireiškė jo vizito Maskvoje metu.

„Ir mes neturime pakliūti į jų spąstus“, – pabrėžė J. Borrellis.

Jis sakė, kad savo ruožtu ir toliau pasisakys už dialogą su Maskva.

„Aš žvelgsiu jiems tiesiai į akis, ypač opiais klausimais, ginsiu Aleksejaus Navalno teises. Jo teismas vyko Maskvoje, man buvo trukdoma susitikti su juo. Tai rodo, kad užsienio politika nėra vien tik redaguoti pranešimą spaudai mano kabinete „Berlaymont“ [pastate, kur įsikūrusi Europos Komisija]. Svarbu asmeniškai parodyti mūsų susirūpinimą tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje“, – kalbėjo ES diplomatijos vadovas.

„Neturėjau iliuzijų“

Nepaisydamas kai kurių sostinių nepritarimo, buvęs ispanų užsienio reikalų ministras išvyko šio vizito, kad pakalbėtų su Kremliumi dėl A. Navalno ir sužinotų Maskvos nuomonę dėl bendradarbiavimo kitais klausimais.

„Neturėjau iliuzijų prieš šį vizitą, o po jo esu susirūpinęs dar labiau, – europarlamentarams sakė J. Borrellis. – Vienas dalykas tapo aiškus: rusai neketina dalyvauti konstruktyvioje diskusijoje, jei kalbame apie žmogaus teises ir politinę laisvę.“

J. Borrellis sulaukė aštrios kritikos dėl to, kaip elgėsi per vizitą, kuris buvo pirmas nuo 2017 metų ES diplomatijos vadovo apsilankymas Maskvoje. Jis neatrėmė daugybės kritiškų Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pastabų spaudos konferencijoje.

Dešimtys europarlamentarų pasirašė laišką, kuriuo J. Borrellis raginamas atsistatydinti dėl šios „žeminančios“ kelionės.

ES santykiai su Maskva yra įtempti nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo kurstyti karą Ukrainoje.

Spalio mėnesį blokas dėl A. Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga įšaldė šešių Rusijos aukšto rango pareigūnų turtą ir įvedė jiems vizų draudimą.

A. Navalnas tvirtina, kad jį nunuodyti įsakė prezidentas Vladimiras Putinas, bet Kremlius tai neigia.

Garsiausias Rusijoje V. Putino oponentas praėjusį mėnesį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo, iškart buvo suimtas. Praėjusią savaitę jis buvo beveik trejiems metams pasiųstas už grotų dėl 2014 metais pinigų plovimo byloje paskirtos lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo tuo metu, kai gydėsi Vokietijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 09 18:46
Spausdinti