Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IDĖJŲ KALVĖS
J. G. McGannas: gyvename visuomenėje, kuri priešinasi norui ieškoti sprendimų
Morta Masiulytė
Asmeninis archyvas
J. G. McGannas.

To, kas kažkada buvo normalu, šiandien nebeliko, įsitikinęs kiekvienais metais skelbiamo Tarptautinio idėjų kalvių indekso sudarytojas, Pensilvanijos universiteto (JAV) profesorius Jamesas G. McGannas. Pokalbyje su Morta Masiulyte jis pabrėžia: nebeliks ir idėjų kalvių, jei jos lauks, kol baigsis pandemija ir pasaulyje išnyks populizmas. Jos veikti privalo dabar.

Idėjų kalvės ar smegenų centrai, vadinamieji think tankai, yra viešosios politikos tyrimų ir analizės organizacijos, kurių veiklą tyrinėjate jau ne vieną dešimtmetį. Koks jų vaidmuo ir kam jų reikia?

– Laikai, kuriais šiandien gyvename, labai sudėtingi ir neramūs. Tad idėjų kalvių vaidmuo svarbesnis nei bet kada anksčiau. Gyvenimas keičiasi labai greitai, mes skęstame informacijos potvynyje, kurį sustabdyti labai sudėtinga. Informacijos, kuri jei ir neturi nieko bendra su dezinformacija, yra labai įvairi ir prieštaringa. Turime įdėti daug pastangų tam, kad nuspręstume, kas vertinga ir svarbu, o kas – ne, kas yra pavojinga ir kas netikslu.

Smegenų centrų pozicija tam vaidmeniui atlikti yra unikali. Jie geba atlaikyti viešosios politikos cunamį ir susitvarkyti su tuo, ką vadinu hidrodinamika – tai situacija, kai vieną krizę veja kita, kai kelios suirutės vyksta vienu metu. Sprendimų priėmėjai ir visuomenė to padaryti nepajėgūs. Juk gyvename laikais, kai tie dalykai, kurie mums atrodė amžini, nyksta ir keičiasi.

2021 12 20 06:34
Spausdinti