Meniu
Prenumerata

pirmadienis, birželio 24 d.


JAV IR IZRAELIS
J. Kirby: JAV ginklų ribojimo Izraeliui trukmė priklauso nuo Tel Avivo veiksmų
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Rafa.

„Prezidentas ir jo komanda jau kelias savaites aiškiai sakė, kad nerems Izraelio sausumos operacijų Rafoje, kur glaudžiasi milijonas žmonių“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos komunikacijos patarėjas Johnas Kirby. Nuo Izraelio veiksmų priklauso, kiek laiko šis ribojimas truks ir ar bus ribojami ir kitokie ginklai.

Trečiadienį JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad JAV nutraukia puolamųjų ginklų Izraeliui tiekimą, nes nepritaria Tel Avivo planuojamai sausumos operacijai Rafoje, kuri galėtų smarkiai pagilinti humanitarinę krizę Gazos Ruože ir pareikalautų civilių aukų. Tačiau JAV ir toliau teiks Izraeliui gynybai skirtus ginklus, tarp ir jų ir gynybos sistemai „Iron Dome“ reikalingas raketas. „Jie vis dar gauna didžiąją dalį ginklų, reikalingų apsiginti“, – tvirtino J. Kirby.

„Rafos puolimas, prezidento akimis, neatneš norimo „Hamas“ sutriukšinimo, – sakė J. Kirby. – Bet mes vis tiek norime [Izraeliui – IQ past.] padėti juos nugalėti.“ Anot patarėjo, Izraelis priima sprendimus, o jau vėliau JAV sprendžia, ką daryti pačioms – nuo to priklauso ir tai, kiek laiko šis ribojimas tęsis, ir ar ateityje bus ribojami ir kitokie ginklai.

Tęsiantis deryboms dėl trumpalaikių šešių savaičių Izraelio ir „Hamas“ paliaubų, Izraelis teigė ir toliau judėsiantis į priekį su sausumos operacija – kovos veiksmų tęsimas yra dažnai derybose naudojama korta siekiant priversti oponentą sutikti su siūlomomis nebūtinai palankiomis sąlygomis. Anot J. Kirby, paliaubos turėtų apimti visą Gazos Ruožą, įskaitant ir jo pietuose esančią Rafą, ir pakartojo, kad „JAV netiki, jog [derybų procese – IQ past.] yra neištaisomų spragų“.

2024 05 09 19:06
Spausdinti