Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


INFLIACIJA JAV
J. Powellas: mažinant infliaciją JAV, nebus išvengta „šiokio tokio skausmo“
BNS
Scanpix
J. Powellas.

Mažinant infliaciją, kuri dabar yra pakilusi į aukščiausią per kelis dešimtmečius lygį, amerikiečiai neišvengiamai pajus šiokį tokį skausmą, ketvirtadienį pareiškė JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome’as Powellas.

Jis pakartojo esąs tikras, kad JAV centrinis bankas turi priemonių ekonomikai atvėsinti, tačiau ir vėl įspėjo, kad „infliacijos mažinimo iki 2 proc. procese taip pat bus patirta šiokio tokio skausmo“.

Tačiau „skausmingiausia būtų, jeigu mes nesugebėtume suvaldyti infliacijos ir ji įsitvirtintų aukštame lygyje“, pareiškė jis interviu portalui „Marketplace“.

JAV Senatas ketvirtadienį pritarė J. Powello paskyrimui antrai kadencijai FRS vadovo poste.

Balsavimas įvyko tuo metu, kai infliacija, kurią, be kita ko, pakurstė konfliktas Ukrainoje ir dėl jo paskelbtos sankcijos Rusijai, taip pat Kinijoje dėl COVID-19 skelbiami karantinai, dėl kurių gali dar labiau sutrikti pasaulinių tiekimo grandinių veikimas, pasiekė aukščiausią per keturis dešimtmečius lygį.

J. Powellas, kuris prie FRS valdybos prisijungė dar 2012 m., vadovavo JAV centriniam bankui tuo metu, kai jis pandemijos pradžioje 2020 m. kovą sumažino bazinę palūkanų normą iki nulio ir įliejo į finansų sistemą milijardus JAV dolerių, siekdamas užkirsti kelią dideliam ūkio nuosmukiui.

Dabar jis prižiūri pastangas sumažinti kainų spaudimą, darantį neigiamą poveikį amerikiečių šeimoms.

FRS praėjusią savaitę padidino bazinę palūkanų normą labiausiai nuo 2000 m. ir davė suprasti, kad artimiausiais mėnesiais ši norma 50 bazinių punktų gali būti padidinta dar bent kartą ar du.

J. Powellui ir FRS tenka nelengva užduotis – pažaboti infliaciją nenugramzdinant JAV ekonomikos į recesiją.

Nors jis yra sakęs esąs tikras, kad ekonomika yra pakankamai stipri ir galės atlaikyti griežtesnę pinigų politiką, jis taip pat pripažino, kad infliacijos mažinimo užduotis bus sudėtinga atsižvelgiant į beprecedenčius sukrėtimus pasaulyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 13 11:21
Spausdinti