Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


RUSIJOS SAMDINIAI
J. Prigožinas patvirtino įkūręs karinę samdinių bendrovę „Wagner“
BNS
Scanpix
J. Prigožinas ir V. Putinas.

Rusijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas, prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, pirmadienį sakė, kad įkūrė privačią karinę bendrovę „Wagner“, ir patvirtino, kad jos samdinių yra Lotynų Amerikos bei Afrikos šalyse.

Savo kompanijos pareiškime J. Prigožinas nurodė, kad „Wagner“ įsteigė norėdamas 2014 metais nusiųsti kovotojų į Ukrainos Donbaso regioną.

„Tą akimirką, 2014 metų gegužės 1-ąją, gimė patriotų grupė, vėliau įgijusi pavadinimą „BTG Wagner“, – sakoma pareiškime.

J. Prigožinas, kuris yra pramintas V. Putino „virėju“, nes jo bendrovė „Conkord“ tiekdavo maistą renginiams Kremliuje, anksčiau neigė ryšius su „Wagner“.

„Pats išvaliau senus ginklus, pats išsiaiškinau dėl neperšaunamų liemenių ir suradau specialistų, galėjusių man dėl to padėti“, – sakė J. Prigožinas.

„Šie vaikinai, didvyriai, gynę Sirijos žmones, kitus arabų šalių žmones, skurstančius afrikiečius ir Lotynų Amerikos gyventojus, tapo mūsų tėvynės ramsčiais“, – sakė jis.

61 metų J. Prigožinui taikomos Europos Sąjungos ir JAV sankcijos.

Daug metų „Wagner“ buvo įtariama dalyvavimu įgyvendinant Maskvos ambicijas užsienyje, nors Kremlius neigė bet kokius ryšius su šia bendrove.

„Wagner“ vaidmuo didelio dėmesio sulaukė 2018 metais, kai nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė, kad Sirijoje nufilmuotoje medžiagoje matomi keli rusiškai kalbantys vyrai, kurie žiauriai nužudė vieną belaisvį, yra „Wagner“ kovotojai.

Šešėlinė organizacija „Wagner“ kaltinama Kremliaus remiamų samdinių dislokavimu įtampos židiniuose, įskaitant Ukrainą, Siriją, Libiją, Centrinės Afrikos Respubliką ir Malį.

2022 09 26 11:02
Spausdinti