Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Stoltenbergas: NATO neplanuoja siųsti karių į Ukrainą
BNS
BNS foto

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad Aljansas neketina siųsti pajėgų į Ukrainą, Maskvai užpuolus savo provakarietišką kaimynę.

„Ukrainoje nėra NATO karių ir mes neplanuojame siųsti NATO karių į Ukrainą“, – sakė J. Stoltenbergas per spaudos konferenciją po skubiai sušaukto Aljanso narių ambasadorių susitikimo.

„Kalbėjome tik apie NATO pajėgų stiprinimą Aljanso rytiniame sparne, NATO teritorijoje, ir mes jį stipriname“, – pridūrė generalinis sekretorius.

A. Anušauskas: Ukraina prašo bet kokios NATO paramos

Ukrainai šiuo metu reikalinga bet kokia NATO parama, sako su šalies gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu Rusijos pradėtą karą aptaręs Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Kokią paramą valstybė pasirinks, tokia parama tikrai pravers Ukrainai. Daug kas šaipėsi, kai Vokietija suteikė paramą 5000 šalmų. Tai noriu pasakyti, kad ukrainiečiams tai irgi gyvybiškai reikalinga parama: ir šalmais, ir liemenėmis, ir neletalinėmis priemonėmis, nes reikia aprūpinti ir rezervo karius tokiomis priemonėmis, kurios saugo gyvybes. Ministras tą labai aiškiai pabrėžė“, – LRT ketvirtadienį sakė A. Anušauskas.

Pasak ministro, NATO konsultacijos pagal ketvirtąjį straipsnį, kurių prašė Lietuva, jau pradėtos.

„Jos jau vyksta, procesas yra pajudėjęs. Kadangi šiandien tokia diena, kai situacija gana dinamiškai keičiasi, daug susitikimų, daug pokalbių iki pat vėlyvos nakties, teks kalbėti su sąjungininkais ir dėl koordinavimo veiksmų, kalbėsime ir apie paramą Ukrainai, kokią galime suteikti“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, Rusijai puolant Ukrainą ne tik fiziškai, bet ir vykdant kibernetines, informacines atakas, Vakarai čia taip pat gali suvaidinti svarbų vaidmenį.

„Manau, svarbiausia, ko su mūsų pagalba neturime užleisti, tai iniciatyvos informacinėje erdvėje: jokių Rusijos pasiteisinimų, blevyzgų pseudoistorinių apie Ukrainą neturime išvis leisti į eterį, nėra čia ką komentuoti“, – tvirtno A. Anušauskas.

„Galime padėti atremti kiberatakas, informacines atakas, kartu, manau, vykdyti tą informacinę kompaniją nušviečiant realius įvykius, kokie jie yra, o ne kokius pieš Rusijos propaganda, kuri jau savo mechanizmą yra įjungusi“, – kalbėjo jis.

A. Anušauskas pabrėžė, kad „apgaulė ir dezinformacija visada lydėjo šios operacijos pradžią“, o tiesos nereikėtų tikėtis tiek iš Rusijos, tiek iš Baltarusijos.

Anot jo, Ukrainos ministras O. Reznikovas be kita ko jam papasakojo apie ankstesnį pokalbį su Baltarusijos gynybos ministru, kuris esą patikino, kad „garbės žodis, niekas iš Baltarusijos nepuls Ukrainos“.

„Niekas jau dabar nemato skirties tarp Rusijos ir Baltarusijos. Turiu pasakyti, kad Baltarusija yra įtraukta, tiesiogiai įsitraukusi į agresiją, suteikusi savo teritoriją, oro erdvę agresoriui, iš jos teritorijos vykdoma agresija prieš Ukrainą“, – pabrėžė ministras.

Kurį laiką telkęs apie 150-200 tūkst. karių prie Ukrainos sienų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ankstų ketvirtadienio rytą paskelbė karinę invaziją į šalį, Rusija pradėjo aviacijos ir raketų atakas įvairiose šalies vietose, taip pat ir Kijevo srityje, ir pasiuntė savo tankus bei karius.

Anksčiau šią savaitę jis pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

Vakarų šalys, anksčiau jau įvedusios Rusijai sankcijų, grasina jas griežtinti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 14:23
Spausdinti