Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Stoltenbergas: Rusija bando „įšaldyti“ karą prieš pavasario puolimą
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai Bachmute.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Rusija siekia pristabdyti kovas Ukrainoje per žiemą, kad galėtų sutelkti pajėgas naujam puolimui kitais metais.

Ukrainos pajėgos vykdo kontrpuolimą, kurio metu pasiekė reikšmingų laimėjimų šalies rytuose ir pietuose, įskaitant Kyjivo atkovotą Chersono miestą.

„Šiuo metu matome, kad Rusija iš tikrųjų bando kažkaip įšaldyti šį karą, bent trumpam, kad galėtų persigrupuoti, susitaisyti [įrangą], atsigauti ir kitą pavasarį pradėti didesnį puolimą“, – „Financial Times“ surengtame viešame renginyje sakė J. Stoltenbergas.

Aljanso vadovas teigė, kad NATO narės tęsia „precedento neturintį“ ginkluotės ir paramos tiekimą Ukrainai, nepaisant susirūpinimo, kad dėl karo senka Vakarų atsargos.

„Ne mažiau svarbu nei pridėti naujų sistemų, yra užtikrinti, kad sistemos ar ginklai, kuriuos jau pristatėme, iš tikrųjų veiktų arba veiktų efektyviai“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Tai reiškia, kad jiems reikia daug amunicijos, atsarginių dalių ir techninės priežiūros“, – teigė jis.

Šiuo metu nuožmiausi mūšiai vyksta aplink rytinį Bachmuto miestą, kurį Rusijos pajėgos bando užimti jau kelis mėnesius.

Jungtinės Valstijos teigia, kad tikisi, jog artimiausiais mėnesiais kovos tęsis „sumažėjusiu tempu“, abiem pusėms siekiant reorganizuoti savo pajėgas.

J. Stoltenbergas sakė, kad „neturi daugiau informacijos“ apie, kaip įtariama, ukrainiečių surengtus dronų smūgius į Rusijos oro bazes, Vašingtonui anksčiau tvirtinus, kad „neskatino ir nesudarė sąlygų“ tokioms Kyjivo atakoms.

Tačiau NATO vadovas tvirtino, kad esminis aspektas tebėra tas, jog Ukraina kovoja siekdama apsisaugoti, Maskvai, siekiančiai žiemą palikti žmones be elektros energijos ir šildymo, bombarduojant jos civilinę infrastruktūrą.

„Ukraina turi teisę gintis nuo tokių išpuolių“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergo teigimu, sąlygų taikiai išspręsti konfliktą „šiuo metu nėra, nes Rusija nerodo jokių ženklų, kad dalyvautų derybose, kuriose būtų gerbiamas Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas“.

2022 12 07 14:59
Spausdinti