Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Stoltenbergas: Vilniuje bus darkart patvirtinta, kad Ukraina ateityje taps Aljanso nare
BNS
Scanpix
J. Stoltenbergas.

Kitą savaitę Lietuvoje vyksiančiame viršūnių susitikime NATO lyderiai dar kartą patvirtins ankstesnį įsipareigojimą, kad Ukraina ateityje prisijungs prie Aljanso, penktadienį sakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Aukščiausiojo lygio susitikime dar labiau sustiprinsime Ukrainą ir išdėstysime jos ateities viziją. Tikiuosi, kad sąjungininkų lyderiai susitars dėl trijų elementų paketo, kuris priartins Ukrainą prie NATO“, – per spaudos konferenciją kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

Pasak jo, pirmiausia ketinama sutarti dėl daugiametės pagalbos programos, kuria siekiama užtikrinti visišką Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir NATO sąveiką. Taip pat planuojama stiprinti politinius ryšius įsteigiant NATO ir Ukrainos tarybą.

„Ir trečia, tikiuosi, kad visi lyderiai dar kartą patvirtins, kad Ukraina taps NATO nare, ir vieningai spręs, kaip priartinti Ukrainą prie šio tikslo“, – sakė J. Stoltenbergas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prisijungs prie mūsų ir dalyvaus steigiamajame naujos NATO ir Ukrainos tarybos posėdyje. Tai bus platforma, skirta konsultacijoms krizių atvejais ir sprendimų priėmimui, kurioje visi kaip lygūs spręsime bendrus saugumo klausimus.

„500 dienų Maskva neša mirtį ir destrukciją į Europos širdį“, – sakė J. Stoltenbergas žurnalistams Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje prieš viršūnių susitikimą.

„Mūsų aukščiausiojo lygio susitikimas pasiųs aiškią žinią: NATO yra vieninga, o Rusijos agresija neapsimokės“, – teigė jis.

J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad viršūnių susitikime „imsimės tolesnių svarbių veiksmų, kad sustiprintume savo atgrasymo priemones ir gynybą. Bus patvirtinti trys regioniniai gynybos planai, skirti kovoti su dviem pagrindinėmis grėsmėmis mūsų Aljansui: Rusija ir terorizmu“.

Be to, aukščiausiojo lygio susitikime sąjungininkės nustatys platesnio užmojo įsipareigojimą investuoti į gynybą ne mažiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto per metus.

NATO vadovas nurodė, kad į Vilnių atvyks ir Australijos, Naujosios Zelandijos, Japonijos bei Pietų Korėjos lyderiai, pabrėždamas, kad saugumas nėra vien regioninis klausimas, todėl aktyviau bendradarbiaujama tokiose srityse kaip kibernetinis saugumas, jūrų saugumas ir naujosios technologijos.

Galiausiai J. Stoltenbergas pažymėjo, kad tai bus pirmasis Suomijos, kaip NATO sąjungininkės, aukščiausiojo lygio susitikimas.

„Tikimės, kad Švedija irgi prisijungs kuo greičiau, – pridūrė jis. – Vakar surengiau konstruktyvų Turkijos, Švedijos ir Suomijos aukšto rango pareigūnų susitikimą. O kitą žingsnį žengsiu, kai pirmadienio popietę Vilniuje susitiksiu su [Turkijos] prezidentu [Recepu Tayyipu] Erdoganu ir [Švedijos] ministru pirmininku [Ulfu] Kristerssonu.“

2023 07 07 15:44
Spausdinti