Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
J. Yellen: sankcijos daro „reikšmingą neigiamą poveikį“ Rusijos ekonomikai
BNS
Scanpix
V. Putinas Tėvynės dienos minėjime Maskvoje.

Vakarų šalių Rusijai paskelbtos sankcijos turi „labai reikšmingą poveikį“, ketvirtadienį pareiškė JAV iždo sekretorė Janet Yellen, pavadinusi invaziją į Ukrainą Vladimiro Putino „strategine nesėkme“.

„Mano nuomone, mūsų sankcijos iki šiol turėjo labai didelį neigiamą poveikį Rusijai. Nors tam tikros priemonės padėjo Rusijos ekonomika išsilaikyti geriau, nei buvo galima tikėtis iš pradžių, ji dabar susiduria su dideliu biudžeto deficitu“, – pažymėjo pareigūnė.

„Dėl mūsų sankcijų ir eksporto kontrolės jai labai sunku gauti medžiagų, reikalingų ginklams papildyti ir, pavyzdžiui, suremontuoti 9 tūkst. tankų, sunaikintų kare“, – žurnalistams sakė Indijoje viešinti J. Yellen.

„Matome, kad tai paskatino kai kurių labiausiai kvalifikuotų mokslininkų ir verslininkų išvykimą iš Rusijos ekonomikos, taip pat užsienio investicijų nutekėjimą. Rusijos valstybinis turto fondas traukiasi <...> mūsų rusiškai naftai taikomos viršutinės kainų lubos akivaizdžiai iš esmės mažina Rusijos pajamas“, – pridūrė ji.

J. Yellen pridūrė, kad prezidentas Vladimiras Putinas „manė pasieksiantis pergalę minimaliomis sąnaudomis, pasak CŽA vadovo Williamo Burnso... Praėjus metams matyti, kad Putino karas yra strateginė Kremliaus nesėkmė“.

J. Yellen teigimu, pasaulinė ekonomika yra „geresnėje padėtyje“, nei prognozuota prieš kelis mėnesius.

JAV pareigūnė išsakė komentarus prieš Didžiojo dvidešimtuko (G 20) finansų ministrų susitikimą Indijoje.

„Rudenį daugelis buvo susirūpinę dėl staigaus ekonomikos sulėtėjimo visame pasaulyje. Iššūkiai, su kuriais susiduriame, yra tikri, o ateitis, kaip visada, neapibrėžta, tačiau perspektyvos pagerėjo“, – pažymėjo J. Yellen.

2023 02 23 14:42
Spausdinti