Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAPONIJA
Japonijoje atsistatydino trečias ministras per mėnesį
BNS
Pixabay
Tokijas.

Japonijos vidaus reikalų ministras sekmadienį atsistatydino dėl kelių apskaitos ir finansavimo pažeidimų ir tapo trečiuoju ministro pirmininko Fumio Kishidos kabineto nariu, atsistatydinusiu per mažiau nei mėnesį.

Minoru Terada pasitraukė iš pareigų dėl įtarimų netinkamu politinių lėšų valdymu. Jis parlamente pripažino, kad jo vietos rinkimų grupė metinėse finansinėse ataskaitose savo iždininku net nurodė mirusį asmenį.

Kiti kaltinimai, kuriuos paskelbė savaitraštis „Shukan Bunshun“, buvo susiję su neteisėtais mokėjimais darbuotojams per jo perrinkimo kampaniją praėjusiais metais.

„Ką tik įteikiau atsistatydinimo pareiškimą ministrui pirmininkui“, – sekmadienio vakarą per skubiai surengtą spaudos konferenciją sakė M. Terada.

„Jaučiau, kad mano problemos dėl politinių lėšų neturi tapti kliūtimi“ parlamente, – teigė jis.

M. Terada pasitraukė paskutinę F. Kishidos diplomatinės kelionės į Tailandą, kur vyko Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumas, dieną, prieš parlamente svarstant biudžetą.

Japonijos žiniasklaida ministrų kabineto pasitraukimų virtinę pavadino „atsistatydinimo domino kaladėlėmis“, kurios dar labiau padidins spaudimą F. Kishidai.

Naujausios visuomeninio transliuotojo NHK apklausos duomenimis, F. Kishidos vyriausybę palankiai vertina vos daugiau nei 30 proc. respondentų – tai žemiausias rodiklis nuo tada, kai jis pernai pradėjo eiti pareigas.

„Norėčiau nuoširdžiai atsiprašyti už tai, kad parlamento sesijos metu atsistatydino keli ministrų kabineto nariai“, – priėmęs M. Terados atsistatydinimą žurnalistams sakė F. Kishida.

Jis teigė, kad rimtai prisiima atsakomybę už tai, kad paskyrė M. Teradą, tačiau pažadėjo atlikti savo pareigą ir „pasiekti rezultatų“ sprendžiant didėjančius politinius iššūkius.

Jis sakė, kad ministro įpėdinis bus įvardytas pirmadienį.

Šeštadienį F. Kishida teigė, kad tikisi, jog M. Terada, kurio ministerija apima tokias sritis kaip rinkimų organizavimas ir telekomunikacijos, „kruopščiai atliks savo pareigą pasiaiškinti“.

M. Terada anksčiau nepasidavė raginimams atsistatydinti, apgailestaudamas dėl to, ką vadino „kanceliarinėmis klaidomis“.

Ministras pasitraukė praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai atsistatydino teisingumo ministras Yasuhiro Hanashi.

Pastarasis atsistatydino po to, kai, kaip pranešama, kolegoms teisės aktų leidėjams savo darbą apibūdino kaip „nepastebimą“ vaidmenį, kuris pateko į laikraščių antraštes tik tada, kai jis pritarė mirties bausmės įvykdymui nuteistiesiems mirties bausme.

Ekonomikos gaivinimo ministras Daishiro Yamagiwa pasitraukė iš pareigų spalio mėnesio pabaigoje, kai buvo apkaltintas ryšiais su Susivienijimo Bažnyčia.

Bažnyčia ir jos ilgalaikiai ryšiai su politikais vėl buvo atidžiai stebimi po liepos mėnesio įvykdytos buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe žmogžudystės.

S. Abe nužudymu kaltinamas vyras, pranešama, piktinosi organizacija dėl jo motinos skirtų aukų, kurios privedė šeimą prie bankroto.

Atskleisti glaudūs daugelio politikų ryšiai su bažnyčia taip pat pakenkė vyriausybės reitingams.

2022 11 21 09:51
Spausdinti