Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAPONIJA
Japonijoje vykstančius rinkimus temdo ekspremjero Sh. Abe nužudymo šešėlis
BNS
Scanpix
Fumio Kishida.

Japonijos rinkėjai sekmadienį balsuoja aukštųjų parlamento rūmų rinkimuose, praėjus vos dviem dienoms po to, kai rinkimų kampanijos metu buvo nužudytas buvęs šalies ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Šis nužudymas temdo rinkimus, kuriuose, kaip tikimasi, Sh. Abe valdančioji Liberalų demokratų partija (LDP) padidins turėtą daugumą.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir kiti politikai tvirtina, kad šiurpi žmogžudystė nesustabdys demokratinio proceso.

„Niekada neturime leisti, kad smurtas nuslopintų kalbą per rinkimus, kurie yra demokratijos pagrindas,", – sakė jis šeštadienį, dalyvaudamas rinkimų kampanijoje.

Jis taip pat skyrė laiko, kad pareikštų užuojautą Sh. Abe šeimai jos namuose Tokijuje, kur šeštadienio popietę iš ligoninės vakarų Japonijoje buvo atvežtas buvusio premjero kūnas.

Penktadienio rytą įvykdyta žmogžudystė sukrėtė visą šalį ir net visą pasaulį. Užuojautą pareiškė net tokios šalys kaip Kinija ar Pietų Korėja, su kuriomis Sh. Abe santykiai kartais būdavo sudėtingi.

Buvusio premjero nužudymu kaltinamas 41 metų Tetsuya Yamagami yra suimtas. Tyrėjams jis sakė nusitaikęs į Sh. Abe manydamas, kad jis yra susijęs su viena neįvardinta organizacija.

Vietos žiniasklaida apibūdino šią organizaciją kaip religinę ir teigė, kad T. Yamagami šeima patyrė finansinių sunkumų dėl jo motinos aukų šiai grupei.

Niekad „labiau nesigailėjau“

T. Yamagami šovė į Sh. Abe, kai šis dalyvavo rinkimų renginyje šalies vakarinėje Naros prefektūroje, palaikydamas vieną jo valdančiosios LDP partijos kandidatą. Vietos policija šeštadienį pripažino, kad Sh. Abe apsauga turėjo „nepaneigiamų“ trūkumų.

Japonijoje, kur smurtinių nusikaltimų nedaug ir galioja griežti ginklų kontrolės įstatymai, rinkimų kampanijos renginiuose saugumo reikalavimai buvo laisvesni, bet po Sh. Abe nužudymo per F. Kishidos viešus pasirodymus jie saugumo priemonės buvo sugriežtintos.

Tačiau sekmadienį rinkimų apylinkėse galiojo įprastos saugumo priemonės. 79 metų Takao Sueki sakė, kad balsavo atsižvelgdamas į tarptautinį nestabilumą, įskaitant Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Stebėdamas dabartinį pasaulį, kiekvieną dieną galvoju, kaip Japonija susitvarkys su šia situacija“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tai demokratinė šalis ir aš smerkiu smurto panaudojimą, siekiant ką nors pašalinti, – pridūrė vyras, paklaustas apie Sh. Abe nužudymą. – Tvirtai tikiu, kad jei žmonės turi nesutarimų, jie turėtų juos spręsti dialogo pagalba.“

Policija pažadėjo atlikti „išsamų tyrimą“ dėl, anot Naros prefektūros policijos vadovo, „problemų, susijusių su Abe apsaugos ir saugumo priemonėmis“.

„Manau, nepaneigiama, kad buvo problemų dėl apsaugos ir saugumo priemonių buvusiam ministrui pirmininkui Abe“, – šeštadienį vakare žurnalistams sakė Naros prefektūros policijos vadovas Tomoaki Onizuka.

„Per visus metus, kai 1995-aisiais tapau policijos pareigūnu, per ilgiau kaip 27 metus besitęsiančią mano karjerą nejaučiau didesnės atgailos, labiau nesigailėjau nei dabar“, – pastebimai susijaudinęs sakė policijos viršininkas.

Pergalę turėtų iškovoti LDP

Gerai žinomo Japonijos politiko nužudymas sulaukė tarptautinio pasmerkimo: JAV prezidentas Joe Bidenas įsakė iki sekmadienio laikyti vėliavas nuleistas iki pusės stiebo, o Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pareiškė, kad yra „labai nuliūdintas“.

Sh. Abe biuras naujienų agentūrai AFP pranešė, kad atsisveikinimas su velioniu vyks pirmadienio vakarą, o antradienį numatytos laidotuvės. Jose dalyvaus tik šeimos nariai ir artimi draugai. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, apeigos vyks Tokijo Zodžodži šventykloje.

Šiuo metu Azijoje viešintis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį užsuks į Tokiją, kad pareikštų užuojautą dėl buvusio premjero mirties, pranešė JAV Valstybės departamentas.

Sh. Abe buvo kilęs iš politikų šeimos ir tapo jauniausiu pokario šalies ministru pirmininku, kai būdamas 52-jų 2006 metais pirmą kartą stojo prie valdžios vairo.

Jo griežtos nacionalistinės pažiūros kartais sukeldavo nesutarimų, ypač jo noras peržiūrėti pacifistinę Japonijos konstituciją. Per visą darbo vyriausybėje laikotarpį jis išgyveno ne vieną politinę audrą, įskaitant įtarimus dėl kronizmo, kurie sumažino jo populiarumo reitingus, bet beveik nepaveikė jo valdžios galių, iš dalies dėl susiskaldžiusios opozicijos silpnumo.

Tačiau kiti jį gyrė už jo ekonominę strategiją, pavadintą „Abenomika“, ir pastangas sustiprinti Japonijos poziciją tarptautinėje arenoje, be kita ko, puoselėjant glaudžius ryšius su J. Bideno pirmtaku Donaldu Trumpu.

64 metų F. Kishida, anksčiau vadintas vienu iš Sh. Abe favoritų, drauge su su koalicijos partnerė „Komeito“ turi daugumą parlamente.

Tikimasi, kad sekmadienio rinkimai sutvirtins dabartinę valdžią, o F. Kishida turės dar geresnes galimybes pradėti „trejus auksinius metus“, kai nereikės ruoštis jokiems kitiems rinkimams.

Tačiau dabartinis premjeras susiduria su dideliais politiniais sunkumais, įskaitant kylančias kainas ir energijos trūkumą – ypač po vasaros pradžioje kilusios karščio bangos, dėl kurios sutriko elektros energijos tiekimas.

Balsavimo vietos užsidarys 20 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku. Tikimasi, kad netrukus po to vietos žiniasklaida paskelbs preliminarius rezultatus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 10 09:23
Spausdinti