Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAPONIJA
Japonijos premjeras Y. Suga nesieks perrinkimo
BNS
Scanpix
Y. Suga.

Japonijos premjeras Yoshihide Suga penktadienį pareiškė, kad nesieks būti perrinktas savo partijos lyderiu per vėliau šį mėnesį suplanuotą balsavimą.

Tai reiškia, kad jis baigs darbą premjero poste praėjus vieniems metams nuo jo pradžios.

Ši netikėta žinia paskelbta premjero populiarumui nusmukus į rekordines žemumas dėl jo vyriausybės atsako į koronaviruso pandemiją.

Šis sprendimas taip pat gali prognozuoti tikėtiną politinio nestabilumo sugrįžimą į Japoniją, kuriai iki Y. Sugos pirmtako Shinzo Abe, ilgiausiai dirbusio šalies premjero, buvo būdinga dažna ministrų pirmininkų kaita.

Y. Suga paskelbė apie savo ketinimus per neeilinį valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) vyresniųjų narių posėdį.

Japonija veikiausiai turės naują lyderį, kuris rugsėjo 29-ąją bus išrinktas LDP pirmininku. Ši partija turi daugiausiai vietų parlamente.

Neprognozuotas sprendimas

„Šiandien vadovų posėdžio metu (partijos) pirmininkas Suga sakė, kad nori sutelkti savo pastangas kovos su koronavirusu priemonėms ir nedalyvaus lyderio rinkimuose“, – sakė LDP generalinis sekretorius Toshihiro Nikai.

„Tiesą sakant, aš nustebęs. Tikrai gaila. Jis padarė viską, ką galėjo, tačiau gerai apsvarstęs priėmė šį sprendimą“, – pridūrė jis.

„Per metus nuo tada, kai tapau ministru pirmininku, visas savo jėgas skyriau spręsti įvairias problemas, su kuriomis susiduria šalis, daugiausiai dėmesio skiriant kovos su koronavirusu priemonėms“, – sakė Y. Suga žurnalistams.

Anot premjero, jis suprato, kad kandidatavimas ir atsako į pandemiją valdymas pareikalautų „milžiniškos energijos“.

„Suvokiau, kad negaliu daryti abiejų dalykų. Turėjau pasirinkti vieną iš jų“, – pridūrė Y. Suga.

Tai buvo neprognozuotas sprendimas, nes Y. Suga nebuvo pateikęs jokių užuominų apie savo planus palikti pareigas po vienų metų premjero poste ir nesulaukus jo pirmųjų visuotinių rinkimų.

Ministru pirmininku jis tapo pernai, dėl sveikatos priežasčių atsistatydinus ankstesniam premjerui Sh. Abe.

Buvo tikimasi, kad Y. Suga sieks būti perrinktas LDP lyderiu, o dauguma spėliojo tik dėl to, kaip greitai jis surengs visuotinius rinkimus.

Rinkimai turi būti sušaukti iki spalio pabaigos, ir prognozuojama, kad LDP liks valdžioje, tačiau dėl Y. Sugos nepopuliarumo gali netekti mandatų.

Remiantis praėjusio mėnesio naujienų agentūros „Kyodo“ apklausa, parama jo vyriausybei nukrito iki visų laikų žemiausio lygio – 31,8 procento, ir pastarojo meto pranešimų apie Y. Sugos planus pertvarkyti ministrų kabinetą taip bandant padidinti savo populiarumą, regis, nepakako.

„Palengvėjimas“

Kai kurie LDP nariai privačiai tikriausiai sveikins Y. Sugos sprendimą, sakė Tokijo universiteto „Nihon“ politologijos profesorius Tomoaki Iwai.

„LDP parlamentarams tai palengvėjimas. Jiems nereikės dalyvauti visuotiniuose rinkimuose vedamiems nepopuliaraus premjero“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Y. Suga sulaukė kritikos ir smunkančių reitingų dėl lėto atsako į koronavirusą ir olimpinių žaidynių rengimo nepaisant visuomenės susirūpinimo epidemiologine padėtimi, Japonijai kovojant su rekordine penkta viruso banga, vangiai prasidėjus skiepų programai.

Didelėje Japonijos dalyje galioja ribojimai dėl pandemijos, o kai kuriose vietovėse jie galioja jau beveik ištisus metus.

Tačiau jų nepakako sustabdyti atvejų antplūdį, sukeltą labiau užkrečiamos delta atmainos, nors vakcinavimo programa įsibėgėjo, ir beveik 43 proc. šalies gyventojų jau yra pilnai paskiepyti.

Per pandemiją nuo koronaviruso Japonijoje mirė beveik 16 tūkst. žmonių.

72-ejų Y. Sugos išrinkimas ministru pirmininku pernai vainikavo jo ilgą politinę karjerą.

Y. Suga atėjo į politiką prieš kelis dešimtmečius ir išgarsėjo kaip žmogus, mokantis prastumti vyriausybės politiką per kartais nesukalbamą biurokratinį aparatą.

Jis atkakliai gynė vyriausybę dirbdamas jos atstovu, kartais apsikeisdamas su žurnalistais aštriomis replikomis.

Jo, kaip braškių ūkininko ir mokytojos sūnaus, kukli kilmė, išskiria jį iš daugelio Japonijos „mėlynojo kraujo“ politinio elito atstovų.

Pirmąkart renkamas pareigas Y. Suga gavo 1987 metais, kai tapo savivaldybės tarybos nariu Jokohamoje netoli Tokijo, o 1996 metais jis pateko į parlamentą.

Y. Sugos paskelbtą žinią džiugiai sutiko investuotojai. Japonijos akcijų indeksas „Nikkei 225“ po pietų šoktelėjo 2,05 procento.

Analitikai sako, jog investuotojai tikisi, kad vadovybės pasikeitimas padidins tikimybę, jog bus priimtas ekonomikos skatinimo paketas.

Vienas iš pretendentų į LDP lyderio postą yra Fumio Kishida, jau žadėjęs pergalės atveju didinti išlaidas. Jis buvo vienas iš Y. Sugos varžovų, kai buvo renkamas Sh. Abe įpėdinis.

T. Iwai sakė, kad buvęs užsienio reikalų ministras dabar turi gerų šansų laimėti.

„F. Kishida tikriausiai yra realiausias pretendentas, nes yra nuosaikių pažiūrų ir gabus“, – sakė profesorius.

Jis pridūrė, jog tikėtina, kad rinkimai gali būti atidėti iki lapkričio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 03 09:38
Spausdinti