Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV IR TAIVANAS
JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi atskrido į Taivaną
BNS
Scanpix
N. Pelosi antradienį vakare atvyko į Taivaną, nepaisydama Pekino grasinimų.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi antradienį vakare atskrido į Taivaną, tapdama aukščiausio rango amerikiečių pareigūne, aplankiusia autonominę salą per pastaruosius 25 metus.

Kinija, laikanti Taivaną savo teritorijos dalimi, kelias pastarąsias dienas skelbė grėsmingus perspėjimus N. Pelosi nevykti į Taivaną, nes laikytų tokį žingsnį didele provokacija. Dėl to įtampa tarp Pekino ir Vašingtono smarkiai padidėjo.

Tiesioginėje televizijos transliacijoje buvo matyti kaip 82 metų N. Pelosi, trečia pagal rangą JAV pareigūnė, atskridusi JAV kariuomenės lėktuvu į Songšano oro uostą Taibėjuje, buvo pasitikta mažos delegacijos, įskaitant Taivano užsienio reikalų ministrą Josephą Wu.

Atstovų Rūmų pirmininkė pareiškė, kad jos vizitas demonstruoja Vašingtono tvirtą įsipareigojimą remti autonominę salą.

„Mūsų Kongreso delegacijos vizitas Taivane pagerbia nesvyruojantį Amerikos įsipareigojimą palaikyti tarpstančią Taivano demokratiją“, – sakoma N. Pelosi pranešime, paskelbtame tuojau po jos lėktuvo nusileidimo.

Ji pridūrė, kad šis vizitas „jokiu būdu“ neprieštarauja JAV oficialiai politikai, priėmusiai „vienos Kinijos“ principą ir nepripažįstančiai Taivano nepriklausomybės.

Tačiau Kinijos reakcija buvo tūžminga.

„Jungtinės Valstijos... „vienos Kinijos“ principą nuolat iškraipo, daro sunkiai suprantamą ir tuščią“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame N. Pelosi atvykus į salą.

„Šie veiksmai, kaip ir žaidimas su ugnimi, yra nepaprastai pavojingi. Žaidžiantys su ugnimi bus jos pražudyti“, – perspėjo Pekinas.

Pekinas laiko Taivaną neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Į Taivaną N. Pelosi atskrido per savo kelionę po Aziją. Vizito saloje nebuvo iš anksto patvirtinusi nei pati Atstovų Rūmų pirmininkė, nei jos biuras. bet daugelis JAV ir Taivano žiniasklaidos priemonių skelbė, kad apsilankymas Taibėjuje tikėtinas, ir tai kurstė Pekino pyktį.

Prieš N. Pelosi lėktuvui nusileidžiant Taibėjuje Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad modernūs naikintuvai Su-35 praskrido virš Taivano sąsiaurio. Tame trumpame pranešime nebuvo įvardytas nei tikslus šio praskridimo laikas, nei vieta.

2022 08 02 19:20
Spausdinti