Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VIDURIO RYTAI
JAV delegacija Katare susitiko su Talibanu: „Talibanas bus vertinamas ne pagal žodžius, bet pagal veiksmus“
BNS
Scanpix
Talibano atstovai susitikime Dohoje.

JAV pareigūnai Katare susitiko su Talibano aukšto rango atstovais aptarti saugumo ir žmogaus teisių klausimų Afganistane, sekmadienį pranešė Valstybės departamentas.

JAV tarpžinybinė delegacija šeštadienį ir sekmadienį lankėsi Dohoje, kur vedė derybas dėl „saugumo, terorizmo klausimų ir saugaus JAV piliečių, kitų užsieniečių ir mūsų partnerių afganų judėjimo“, nurodė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Taip pat aptartos „žmogaus teisės, įskaitant prasmingą moterų bei mergaičių dalyvavimą visose Afganistano visuomenės srityse“, nurodė N. Price'as išplatintame pranešime.

Šalys taip pat aptarė „Jungtinių Valstijų humanitarinės pagalbos teikimą tiesiogiai Afganistano žmonėms“, priduriama pranešime.

Pasak Valstybės departamento, diskusijos buvo „atviros ir profesionalios“, o amerikiečių pareigūnai pakartojo, kad „Talibanas bus vertinamas ne pagal žodžius, bet pagal veiksmus“.

Talibanas, sugrįžęs į valdžią Afganistane rugpjūtį, kai po 20 metų karo šalį paliko JAV pajėgos, siekia tarptautinio pripažinimo ir pagalbos, kad išvengtų humanitarinės katastrofos.

Talibanas sakė, kad derybos Kataro sostinėje Dohoje „praėjo gerai“. Anot jo, Vašingtonas pažadėjo humanitarinę pagalbą Afganistanui, sutarus nesieti jos su oficialiu Talibano pripažinimu.

Talibano politinis atstovas Suhailas Shaheenas naujienų agentūrai AP sakė, kad judėjimo laikinasis užsienio reikalų ministras per derybas patikino JAV delegaciją, jog talibai dės visas pastangas, kad ekstremistai nesinaudotų Afganistanu atakoms prieš kitas šalis rengti.

Visgi šeštadienį Talibanas atmetė galimybę bendradarbiauti su Vašingtonu siekiant pažaboti vis aktyviau Afganistane veikiančią „Islamo valstybę“ (IS). Šis džihadistų judėjimas, nuožmus Talibano priešininkas, prisiėmė atsakomybę už virtinę pastarosiomis savaitėmis Afganistane įvykdytų išpuolių, įskaitant penktadienį mirtininko surengtą sprogdinimą, nusinešusį 46 musulmonų šiitų gyvybes.

Vašingtonas laiko IS didžiausia iš Afganistano kylančia teroristine grėsme.

„Esame pajėgūs kovoti su „Daesh“ savarankiškai“, – sakė S. Shaheenas, atsakydamas į klausimą, ar Talibanas bendradarbiaus su Vašingtonu, kad suvaldytų „Islamo valstybės“ vietos grupuotę. Jis pavartojo arabišką IS akronimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 11 10:29
Spausdinti