Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ARTIMIEJI RYTAI
JAV dėmesys Artimiesiems Rytams: kalbama apie „didelės įtampos momentą“
ELTA
Scanpix
Antony Blinkenas.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Antony'io Blinkeno, Artimieji Rytai išgyveną „didelės įtampos momentą“.

„Konfliktas gali greitai metastazuoti, o tai sukeltų dar didesnes kančias regione“, – sakė jis sekmadienį Dohoje po susitikimo su Kataro ministru pirmininku ir užsienio reikalų ministru Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thaniu. Tai jau ketvirtoji A. Blinkeno kelionė Artimuosiuose Rytuose nuo Gazos karo pradžios. JAV diplomatijos vadovas pabrėžė, jog jis ir jo pokalbių partneriai yra vieningos nuomonės, kad negalima leisti konfliktui plisti.

„Nuo pat pradžių mes visad įspėjome dėl tikėtino ir pavojingo konflikto išplitimo“, – kalbėjo M. bin A. al Thanis. Vieno „Hamas“ lyderių nužudymas Beirute ir aukšto Irano generolo nužudymas Sirijoje – abu šiuos nužudymus, spėjama, užsakė Izraelis, anot jo, yra smerktini. Be to, tai šių šalių suverenumo pažeidimas.

A. Blinkenas primygtinai pareikalavo, kad Izraelis per savo atakas Gazoje geriau saugotų civilius. „Būtina, kad Izraelis darytų daugiau dėl civilių apsaugos, – teigė jis. – Jau žuvo pernelyg daug nekaltų palestiniečių“. Apie tai jis esą kalbėsiąs ir per savo vizitą Izraelyje ateinančiomis dienomis. „Hamas“ kontroliuojamos Sveikatos ministerijos duomenimis, iki šiol Gazos Ruože žuvo per 22 000 žmonių, įskaitant moteris ir vaikus.

„Skaudu, kad pasiekėme tokį etapą, kai, deja, pripratome prie žūčių ir sugriovimų Gazoje vaizdų“, – sakė M. bin A. al Thanis.

A. Blinkenas vėl atvyko į Artimuosius Rytus, kad su virtine regiono šalių aptartų deeskalaciją kare tarp Izraelio ir „Hamas“ ir būdus, kaip išvengti konflikto išplitimo. Po apsilankymo Jordanijoje ir Katare jis dar lankysis Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Saudo Arabijoje, Izraelyje, Vakarų Krante ir Egipte.

2024 01 08 10:27
Spausdinti