Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PERGALĖ
JAV demokratai užsitikrino Atstovų Rūmų kontrolę, bet persvara tikriausiai sumažės
BNS
Scanpix
Nancy Pelosi.

JAV demokratai dar dvejiems metams užsitikrino Atstovų Rūmų kontrolę, bet jų persvara gali būti minimali, tad praėjusios savaitės rinkimų finalas jiems yra karčiai saldus. 

Partija antradienį užsitikrino mažiausiai 218 vietų Atstovų Rūmuose ir galėtų laimėti dar kelias vietas, kai bus suskaičiuota daugiau balsų, paskelbė naujienų agentūra AP.

Nors jau turimos vietos užtikrina kontrolę 435 vietų Atstovų Rūmuose, dabartinė demokratų 232 vietų dauguma beveik neabejotinai sumažės po neprognozuoto respublikonų rinkėjų aktyvumo, kuris lauktą demokratų pozicijų pastiprinimą galbūt 15 vietų pavertė potencialiai panašaus dydžio nuostoliais.

„Turime plaktuką, turime plaktuką“, – sakė atstovų Rūmų pirmininkė, Kalifornijai atstovaujanti demokratė Nancy Pelosi, kuri tikriausiai ir toliau dirbs šioje pozicijoje. Nors ji apgailestavo dėl demokratų pralaimėjimų apygardose, kuriose balsai už respublikonus pasirodė „kone neįveikiami“, praėjusią savaitę žurnalistams sakė: „Pralaimėjome kai kuriuos mūšius, bet laimėjome karą.“

Išsaugoję Atstovų Rūmų kontrolę demokratai iš viso jiems ketverius metus iš eilės vadovaus tik antrą kartą nuo 1995-ųjų, kai respublikonai nutraukė 40 metų trukusį demokratų dominavimą.

Nors demokratas Joe Bidenas laimėjo prezidento rinkimus, yra didelė tikimybė, kad respublikonai išsaugos Senato kontrolę. Tai priverstų demokratus apkarpyti savo svajones dėl sveikatos apsaugos visiems, infrastruktūros ir kitų iniciatyvų, nes tektų ieškoti kompromisų su Respublikonų partija.

Respublikonus padrąsino rinkimų į Atstovų Rūmus rezultatai, dėl kurių daug kas mano, kad partija turi nemažai galimybių pasiekti daugumą per 2022 metų rinkimus.

Respublikonai taip pat padidino savo itin mažą moterų Atstovų Rūmuose skaičių nuo 13 iki mažiausiai 26 – tai rekordas partijai, kaip nurodo Rutgerso universiteto Amerikos moterų ir politikos centras. Be to, respublikonai turės naujų etninėms mažumoms atstovaujančių Atstovų Rūmų narių.

„Respublikonų koalicija didesnė, įvairesnė, energingesnė nei kada nors anksčiau“, – kitą dieną po rinkimų sakė Atstovų Rūmų mažumos lyderis, Kalifornijai atstovaujantis respublikonas Kevinas McCarthy.

Prieš rinkimus demokratai Atstovų Rūmuose turėjo 232 vietas, o respublikonai – 197. Vienas narys buvo nepriklausomas, penkios vietos buvo neužimtos. Kai kur rinkimų rezultatai dar neaiškūs, tad įmanoma, kad sausį susirinksiančiuose naujos sudėties Atstovų Rūmuose demokratai turės mažiausią persvarą nuo to laiko, kai respublikonai prieš du dešimtmečius turėjo tik 221 vietą.

Demokratai daugumą užsitikrino AP vėlai antradienį paskelbus tris laimėtojus: dabartinius Atstovų Rūmų narius Kim Schrier, perrinktą Vašingtone, Tomą O’Halleraną Arizonoje ir Jimmy Gomezą Kalifornijoje.

Nedidelė persvara gali kelti galvos skausmą N. Pelosi, nes bet kuri ryžtingai nusiteikusi Atstovų Rūmų narių grupė galėtų spausti ją dėl to, kokius įstatymų projektus reikėtų svarstyti ir kaip jie turėtų atrodyti. Tačiau kartais nedidelė persvara gali padėti suvienyti partiją, nes jos nariai žino, kad norėdami ką nors pasiekti turi laikytis drauge.

Dėl aiškaus finansinio pranašumo, prezidento Donaldo Trumpo nepopuliarumo ir pandemijos sukelto pykčio demokratai tikisi gauti dar vietų, ypač priemiesčių apygardose. Daug nepriklausomų apklausų, regis, paremia tokius lūkesčius.

Tačiau kol kas demokratai neįveikė nė vieno esamo respublikonų Atstovų Rūmų nario ir nesugebėjo laimėti laisvų, respublikonams priklausiusių vietų Teksase, Misūryje ir Indianoje, nors tikėjosi jas gauti.

Demokratai prarado mažiausiai septynis dabartinius Atstovų Rūmų narius: šešis naujokus iš tokių valstijų kaip Florida, Oklahoma ir Pietų Karolina, ir 30 metų Atstovų Rūmuose dirbusį Colliną Petersoną iš kaimiškosios Minesotos.

Nors demokratai sėkmingai apgynė daugumą iš 29 savo apygardų, kuriose D. Trumpas laimėjo 2016 metais, respublikonų kandidatai visoje šalyje pasirodė geriau nei tikėtasi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 11 08:19
Spausdinti