Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


DIDYSIS DVIDEŠIMTUKAS
JAV: G-20 susitikimo pareiškime dauguma narių griežtai pasmerks Rusijos karą prieš Ukrainą
BNS
Scanpix
Joe Bidenas su Indonezijos prezidentu Joko Widodo.

Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo pabaigoje „dauguma“ narių griežtai pasmerks Rusijos karą prieš Ukrainą, antradienį Balyje sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

„Manau, kad dauguma Didžiojo dvidešimtuko narių aiškiai pareikš, kad smerkia Rusijos karą Ukrainoje, kad Rusijos karą Ukrainoje jie laiko pagrindiniu didžiulių ekonominių ir humanitarinių kančių pasaulyje šaltiniu“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pareiškime, kuris bus paskelbtas šią savaitę Balyje, Indonezijoje, vyksiančio aukščiausiojo lygio susitikimo pabaigoje, bus parodyta, kad G20 „iš tikrųjų izoliuoja Rusiją“ – didžiausių pasaulio ekonomikų grupės narę.

Pareigūnas nesakė, kiek šalių neprisidės prie karo pasmerkimo ir kaip diplomatai parengs nevienbalsį pareiškimą dokumente, kurį skelbia visos šalys narės.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris prieš beveik devynis mėnesius įsakė surengti niokojančią invaziją į Ukrainą, neprisijungė prie kitų lyderių Balyje. Aukščiausiojo lygio susitikime Rusijai atstovauja jos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusijai prieštaraujant net tam, kad žodis „karas“ būtų vartojamas apibūdinant jos bandymą pavergti kaimyninę Ukrainą, intensyviai spėliojama, kaip ir ar apskritai G20 šalys kolektyviai reaguos į krizę.

Vis dėlto minėtas JAV pareigūnas teigė, kad „Rusijos agresyvus karas... yra griežčiausiai smerkiamas“.

Pareiškime, pasak pareigūno, apie tai „kalbama labai aiškiai“.

Pareiškimo juodraštyje, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, apgailestaujama dėl karo Ukrainoje ekonominio poveikio.

Be to, jame bus paraginta pratęsti Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, kurio galiojimas baigsis lapkričio 19 dieną.

2022 11 15 11:04
Spausdinti