Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TAIVANAS
JAV generolas: Kinijos puolimas Taivane būtų tokia pat „klaida“, kaip ir Rusijos Ukrainoje
BNS
Pixabay
Asociatyvi nuotrauka.

Aukšto rango Pentagono generolas trečiadienį perspėjo, kad bet koks Kinijos išpuolis prieš Taivaną būtų tokia pat strateginė klaida, kaip ir Rusijos įsiveržimas į Ukrainą.

„Manau, kad tai būtų neprotinga, tai būtų politinė klaida, geopolitinė klaida, strateginė klaida, panaši į strateginę klaidą, kurią (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas padarė Ukrainoje“, – sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.

M. Milley neminėjo, kad užpuolimas prieš autonomiją turinčią, demokratinę salą yra neišvengiamas.

Tačiau jis teigė tikįs, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kuris ką tik užsitikrino istorinę trečiąją šalies vadovo kadenciją ir paskelbė, kad Taivano suvienijimas su Kinija yra vienas svarbiausių prioritetų, yra „racionalus veikėjas“.

„Manau, kad jis viską vertina atsižvelgdamas į išlaidas, naudą ir riziką, ir manau, kad jis padarytų išvadą, jog Taivano užpuolimas netolimoje ateityje būtų pernelyg rizikingas ir baigtųsi strategine Kinijos kariuomenės nesėkme“, – žurnalistams sakė M. Milley.

Tai sustabdytų Kinijos siekį tapti didžiausia pasaulio ekonomine ir karine galybe, tvirtino jis.

Generolo teigimu, Rusijos vasarį pradėta invazija į Ukrainą, kuri apstojo dėl netikėtai stipraus Kyjivo pasipriešinimo, sustiprinto Vakarų ginklais, yra vaizdinga pamoka.

„Vienas iš dalykų, kuriuos žmonės sužino, yra tai, kad karas popieriuje gerokai skiriasi nuo tikro karo“, – sakė M. Milley.

„Kai liejasi kraujas, žūsta žmonės ir sprogdinami tikri tankai, viskas yra šiek tiek kitaip. Yra daug trinties, rūko ir mirties kovoje“, – teigė jis.

Generolas pažymėjo, kad Kinijos kariuomenė nedalyvavo kovose nuo 1979 metų, kai kovojo su vietnamiečiais.

Jis sakė, kad nors Kinijos liaudies išlaisvinimo armija galėtų lengvai pradėti Taivano puolimą bombomis ir raketomis, fiziškai užimti kalnuotą, tankiai apgyvendintą salą būtų „labai sudėtinga karinė užduotis“.

„Peržengdami sąsiaurį ir įsiverždami į Taivano salą jie žaistų labai labai pavojingą žaidimą. Jie neturi patirties ir žinių, kad galėtų tai padaryti. Jie dar nesimokė to daryti“, – teigė jis.

2022 11 17 09:37
Spausdinti