Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KINIJA IR JAV
JAV ir Kinijos diplomatijos vadovai aptarė dvišalius santykius ir Rusijos karą Ukrainoje
BNS
Pixabay

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sekmadienį aptarė dvišalius santykius ir Rusijos karą Ukrainoje, pranešė Valstybės departamentas.

Diplomatijos vadovai kalbėjo apie būtinybę „atsakingai valdyti konkurenciją tarp mūsų dviejų šalių“, tviteryje parašė A. Blinkenas.

Jie taip pat aptarė karą Ukrainoje bei būtinybę Pekinui ir Vašingtonui palaikyti atvirus ryšius, pranešė JAV valstybės departamentas.

„Sekretorius aptarė būtinybę palaikyti atviras komunikacijų linijas ir atsakingai valdyti JAV ir KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) santykius“, – pranešime teigė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as ir pridūrė, kad A. Blinkenas „iškėlė Rusijos karo prieš Ukrainą ir jo keliamų grėsmių pasaulio saugumui ir ekonominiam stabilumui“ klausimą.

Kinija vengia kritikuoti Rusiją už įsiveržimą į Ukrainą, o dėl karo kaltina Jungtines Valstijas ir NATO.

Šis pokalbis įvyko Pekino ir Vašingtono santykiams smarkiai pašlijus dėl Taivano ir daugybės kitų klausimų; tai pirmas diplomatų pokalbis po to, kai A. Blinkenas perspėjo, kad Kinija nori užimti salą „daug greičiau“, nei buvo manoma anksčiau.

Pekino pranešime apie diplomatijos vadovų pokalbį telefonu sakoma, kad Wang Yi kalbėjo apie neseniai JAV paskelbtas sankcijas Kinijai, kuriomis siekiama apriboti jos prieigą prie aukštos klasės karinės paskirties puslaidininkių, ir paragino dėti „diplomatines pastangas“ Ukrainoje.

„JAV turėtų nutraukti savo pastangas sulaikyti ir slopinti Kiniją ir nekelti naujų kliūčių abiejų šalių santykiams“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Wang Yi pabrėžė, kad Kinijos ir JAV santykių grąžinimas į stabilios raidos kelią atitinka ne tik bendrus Kinijos ir JAV interesus, bet ir bendrus tarptautinės bendruomenės lūkesčius“, – priduriama pranešime.

2022 10 31 09:04
Spausdinti