Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


JAV IR KINIJA
JAV ir Kinijos kariuomenės nutraukė tylą – ryšys būtinas siekiant išvengti konfliktų
Karolis Juršys
Scanpix
JAV generolas Charlesas Q. Brownas.

Po metus trukusios tylos aukščiausi JAV ir Kinijos kariuomenių pareigūnai surengė pirmąjį susitikimą. Pentagonas teigė, kad šis pokalbis suteikia vilties atkurti platesnius militaristinius santykius tarp šių dviejų valstybių.

Nuotolinis susitikimas įvyko pagal lapkritį priimtą Kinijos ir JAV vadovų susitarimą, kai į Vašingtoną atvykęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu. Šio susitikimo tikslai buvo užkirsti kelią didėjančiai įtampai ir palaikyti militaristinio lygio bendradarbiavimą tarp aukščiausių vadų siekiant išvengti karinių nesusipratimų.

Nuotoliniame pokalbyje dalyvavo JAV oro pajėgų štabo viršininkas generolas Charlesas Q. Brownas ir Kinijos generolas Liu Zhenli.

Po susitikimo C. Q. Browno atstovai teigė, kad JAV generolas kalbėjo apie bendradarbiavimo svarbą siekiant atsakingai konkuruoti, išvengti klaidingų apskaičiavimų, taip pat palaikyti atvirą ir tiesioginį bendravimą.

Kaip teigiama Kinijos gynybos ministerijos paviešintame pareiškime, L. Zhenli pabrėžė, jog sveikiems ir tvariems santykiams plėtoti būtina, kad JAV „teisingai suvoktų Kiniją“.

IQ primena, kad per pastarąjį dešimtmetį Pekino ir Vašingtono santykiai niekada nebuvo tokie prasti. Šios dvi valstybės nesutaria dėl visko: pradedant nuo Taivano ateities ir baigiant teritorinėmis Kinijos pretenzijomis Pietų Kinijos jūroje. Valstybių santykius pablogino ir vasarį JAV numuštas tariamas Kinijos žvalgybinis balionas.

2023 12 22 11:25
Spausdinti