Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV IR PIETŲ KORĖJA
JAV ir Pietų Korėja pradėjo didžiausias per ketverius metus bendras karines pratybas
BNS
Unsplash

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja pirmadienį pradėjo didžiausias nuo 2018 metų bendras karines pratybas, pranešė Seulas.

Šie mokymai veikiausiai užrūstins Šiaurės Korėją, pastaruoju metu vis dažniau grasinančią savo branduoliniu arsenalu.

Vašingtonas yra pagrindinis Seulo sąjungininkas saugumo srityje. Pietų Korėjoje dislokuoja apie 28,5 tūkst. amerikiečių karių, saugančių ją nuo branduolinių ginklų turinčios kaimynės.

Abi sąjungininkės jau ilgą laiką rengia bendras pratybas, tvirtindamos, kad jos yra išimtinai gynybinio pobūdžio. Tačiau Pchenjanas tokius manevrus laiko invazijos į Šiaurės Korėją repeticija.

Mokymai „Ulchi Freedom Shield“ žymi sąjungininkių grįžimą prie didelio masto bendrų pratybų. Pastaraisiais metais abi šalys atšaukė dalį reguliarių bendrų manevrų, o kitas pakeitė kompiuteriu imituojamomis pratybomis, kad sukurtų erdvės diplomatijai su Pchenjanu, taip pat atsižvelgdamos į epidemiologinę padėtį dėl COVID-19 pandemijos.

„Šiais bendrais manevrais siekiama atkurti Pietų Korėjos ir JAV aljansą ir sutvirtinti bendrą gynybos strategiją normalizuojant... bendrus mokymus ir lauko pratybas“, – nurodė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Nuo rugpjūčio 22 dienos iki rugsėjo 1-osios vyksiančių pratybų detalės nebuvo atskleistos, tačiau paprastai jos apima aviacijos, karo laivų, tankų ir dešimčių tūkstančių karių manevrus.

Praėjusią savaitę vykusiame susitikime sąjungininkės sutarė „išplėsti bendrų karinių pratybų ir mokymų apimtį ir mastą“, atkreipdamos dėmesį į padažnėjusius Šiaurės Korėjos raketų bandymus.

Pasak analitikų, Šiaurės Korėja gali pasinaudoti pratybomis kaip pretekstu atlikti daugiau ginkluotės bandymų.

Anksčiau šį mėnesį Pchenjanas perspėjo, kad „nušluos“ Seulo valdžią, kurią apkaltino dėl neseniai izoliuotoje valstybėje kilusio COVID-19 protrūkio.

Šis grasinimas nuskambėjo praėjus mažiau nei mėnesiui po Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) pareiškimo, kad jo šalis yra „pasirengusi mobilizuoti“ savo branduolinio atgrasymo priemones bet kokiai potencialiai karinei konfrontacijai su JAV ir Pietų Korėja.

Šiemet Pchenjanas atliko virtinę tarptautines sankcijas pažeidžiančių bandymų, įskaitant pirmąjį nuo 2017 metų tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą visu nuotoliu.

Vašingtono ir Seulo pareigūnai taip pat perspėja, kad izoliuotas režimas rengiasi atlikti jau septintąjį branduolinį bandymą.

2022 08 22 09:08
Spausdinti