Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ŠIAURĖS KORĖJA
JAV ir Pietų Korėjai pradėjus pratybas, Šiaurės Korėja planuoja paleisti palydovą
BNS
Scanpix
Šiaurės Korėja planuoja paleisti palydovą.

Šiaurės Korėja planuoja paleisti dar vieną palydovą, praėjus vos trims mėnesiams po nesėkmingo pirmojo bandymo.

Tokijas ir Seulas antradienį pasmerkė šiuos planus ir pareikalavo juos atšaukti.

Pchenjanas antradienį Japonijos pakrančių apsaugos tarnybai pranešė, kad palydovą ketinama paleisti rugpjūčio 24–31 dienomis. Tai paskatino Tokiją mobilizuoti laivus ir savo priešraketinės gynybos sistemą „PAC-3“ tam atvejui, jei jis nusileistų jų teritorijoje.

Seulas pareiškė, kad paleidimas būtų neteisėtas veiksmas, pažeidžiantis Jungtinių Tautų sankcijas, draudžiančias Šiaurės Korėjai atlikti bandymus naudojant balistines technologijas.

„Vadinamasis Šiaurės Korėjos palydovo paleidimas yra akivaizdus JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas (...). Nesvarbu, kokių pasiteisinimų griebtųsi Šiaurės Korėja, ji negali pateisinti šio neteisėto veiksmo“, – sakoma Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos pareiškime.

Analitikai teigia, kad tarpžemyninių balistinių raketų ir kosminių raketų paleidimo pajėgumų kūrimas technologiškai labai sutampa.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida paragino Pchenjaną atšaukti palydovo paleidimą ir sakė, kad jo šalis bendradarbiauja su Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis, kad surinktų daugiau informacijos.

Tokijas imasi „visų įmanomų priemonių, kad pasiruoštų bet kokiam nenumatytam atvejui“, teigė F. Kishida.

Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad Pchenjanas ją informavo apie tris pavojingas zonas: Geltonąją jūrą, Rytų Kinijos jūrą ir vandenis į rytus nuo Filipinams priklausančios Lusono salos.

Gegužę Pchenjanas paleido savo pirmąjį karinės žvalgybos palydovą „Malligyong-1“, kurį nešė naujo tipo raketa „Chollima-1“, tačiau ji nukrito į jūrą.

Raketa yra pavadinta mitinio sparnuoto žirgo, dažnai naudojamo Pchenjano propagandoje, vardu.

Netrukus po to Kim Jong Uno režimas pažadėjo artimiausiu metu sėkmingai paleisti savo žvalgybos palydovą, sakydamas, kad tai būtina atsvara didėjančiai JAV karinei veiklai regione.

Naujas Pchenjano paleidimo planas parengtas po to, kai Seulas ir Vašingtonas pirmadienį pradėjo dideles kasmetines karines pratybas.

„Ulchi Freedom Shield“ mokymai, kuriais siekiama atremti didėjančią branduolinių ginklų turinčio Pchenjano grėsmę, vyks iki rugpjūčio 31 dienos.

Šiaurės Korėja šias pratybas vertina kaip invazijos repeticiją ir ne kartą įspėjo, kad atsakydamas į jas imsis triuškinančių veiksmų.

Įtariami Šiaurės Korėjos programišiai jau bandė pulti karines pratybas, vykdė elektroninio pašto atakas prieš Pietų Korėjos rangovus, dirbančius sąjungininkų jungtiniame karinių similiacijų centre.

Antradienį oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pasmerkė JAV ir Pietų Korėjos agresyvų pratybų pobūdį.

Savo komentare KCNA perspėjo, kad jei pratybose bus įvykdyta branduolinė provokacija, termobranduolinio karo Korėjos pusiasalyje galimybė taps realesnė.

Netrukus bus paleistas

Pranešimas taip pat buvo paskelbtas netrukus po to, kai Vašingtono, Seulo ir Tokijo lyderiai susitiko JAV Kemp Deivido prezidentinėje rezidencijoje. Pagrindinis darbotvarkės klausimas buvo didėjanti Šiaurės Korėjos branduolinė grėsmė.

Pietų Korėjos žvalgybos agentūra praėjusią savaitę pranešė įstatymų leidėjams, kad Pchenjanas gali paleisti žvalgybinį palydovą prieš 75-ąsias režimo įkūrimo metines rugsėjo 9 dieną, po pranešimo žurnalistams sakė parlamento narys Yoo Sang-bumas.

„Panašu, kad Pchenjanas kitą savo palydovo paleidimą derina su vykstančiomis bendromis pratybomis „Ulchi Freedom Shield“, nes per pastaruosius tris mėnesius patobulino ir papildė techninius paleidimo aspektus“, – naujienų agentūrai AFP teigė universiteto „Sangji“ karo studijų profesorius Choi Gi-ilas.

„Atsižvelgiant į Šiaurės Korėjos režimo pobūdį, trys mėnesiai yra pakankamas laiko tarpas, kad būtų rastos nesėkmingo gegužės mėnesio paleidimo klaidos ir pritaikytos pataisos, tačiau turime pažiūrėti, ar šį kartą tai pavyks“, – pridūrė jis.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas karinio žvalgybinio palydovo kūrimą paskelbė vienu svarbiausių savo režimo prioritetų.

Gegužę įvykus palydovo avarijai, Pietų Korėja 36 dienas vykdė sudėtingą gelbėjimo operaciją, kurioje dalyvavo karinių jūrų gelbėjimo laivų flotilė, minų traleriai ir narai.

Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų ekspertai išanalizavo rastas raketos ir palydovo dalis, o Seulo gynybos ministerija vėliau pareiškė, kad palydovas nebuvo naudingas kariniams tikslams.

2023 08 22 08:42
Spausdinti