Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JT SAUGUMO TARYBA
JAV ir Rusijos rezoliucijos dėl Izraelio ir „Hamas“ karo JT Saugumo Taryboje žlugo
BNS
Scanpix
JT Saugumo Taryba.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai trečiadienį ir vėl nepavyko imtis veiksmų dėl Izraelio ir „Hamas“ karo: JAV vadovaujamą rezoliucijos projektą vetavo Rusija ir Kinija, o Maskvos tekstas nesulaukė pakankamo palaikymo.

Nepaisant to, kad, pasak diplomatų, Prancūzija iš paskutiniųjų stengėsi atidėti balsavimą ir siekti bendro sutarimo, besivaržančios šalys toliau siūlė tekstus, pasmerktus nesėkmei.

Jungtinės Valstijos, tradicinė Izraelio rėmėja, kuri praėjusią savaitę pati pasinaudojo savo veto teise, pateikė rezoliuciją, pritariančią vadinamosioms humanitarinėms pauzėms, kad į blokuojamą Gazos Ruožą būtų įleista pagalba, ir remiančią visų valstybių teisę į savigyną tarptautinės teisės ribose.

Vašingtono vadovaujamame projekte nebuvo raginama visiškai nutraukti ugnį, o Rusija pateikė savo pasiūlymą, kuriuo reikalaujama nedelsiant sudaryti ilgalaikes ir visapusiškai gerbiamas humanitarines paliaubas bei smerkiamas bet koks smurtas ir karo veiksmai prieš civilius gyventojus.

JAV rezoliucijai pritarė dešimt šalių, tačiau Rusija ir Kinija pasinaudojo veto teise. Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), kurių ryšiai su Izraeliu ženkliai pagerėjo po 2020 metais įvykusio santykių normalizavimo, bet kurie atstovauja arabų šalių blokui, taip pat balsavo prieš, o kitos dvi šalys – Brazilija ir Mozambikas – susilaikė.

„Iš to tapo aišku, kad JAV paprasčiausiai nenori, kad JT Saugumo Tarybos sprendimai darytų kokią nors įtaką galimam Izraelio sausumos puolimui Gazos Ruože“, – sakė Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia.

„Šiuo itin politizuotu dokumentu aiškiai siekiama vieno tikslo – ne gelbėti civilius gyventojus, bet sustiprinti JAV politines pozicijas regione“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield tvirtino, kad po savo veto JAV atsižvelgė į likusio pasaulio pozicijas.

Saugumo Taryba praėjusį trečiadienį atmetė Brazilijos pasiūlytą rezoliuciją, kuria smerkiamos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ „siaubingos teroro atakos“ prieš Izraelį.

Už rezoliuciją balsavo dvylika iš 15 Tarybos narių, tuo tarpu Rusija ir Jungtinė Karalystė susilaikė. JAV, viena iš penkių nuolatinių organizacijos narių, balsavo prieš ir to pakako, kad ši rezoliucija būtų atmesta.

Balsavo tik keturios šalys

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas, antradienį per svarbų Saugumo Tarybos posėdį skatindamas savo šalies rezoliuciją, kalbėjo apie humanitarines pauzes, nors ir atmetė oficialias paliaubas.

„Jungtinės Valstijos yra labai nusivylusios, kad Rusija ir Kinija vetavo šią rezoliuciją, – sakė L. Thomas-Greenfield. – Mes jūsų visų klausėmės.“

Ji apkaltino Rusiją, kuri po invazijos į Ukrainą dažnai sulaukia kritikos, cinišku ir neatsakingu elgesiu, nes Maskva, jos teigimu, pateikė savo tekstą be jokių konsultacijų ir su daug probleminių dalių.

Už Maskvos rezoliucijos projektą balsavo tik Rusija, Kinija, JAE ir Gabonas. Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė balsavo prieš, o kitos devynios šalys, įskaitant JAV sąjungininkes Prancūziją ir Japoniją, susilaikė.

Saugumo Tarybai atsidūrus aklavietėje, ketvirtadienį ir penktadienį karą turėtų aptarti platesnė JT Generalinė Asamblėja.

Šio organo, atstovaujančio visoms JT narėms ir netaikančio veto teisės, rezoliucijos nėra privalomos. Vis dėlto arabų šalys rengia rezoliuciją, dėl kurios galėtų būti balsuojama šią savaitę, sakė diplomatai.

Šiame projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, raginama nedelsiant sudaryti paliaubas ir užtikrinti netrukdomą humanitarinės pagalbos patekimą į Gazos Ruožą.

Izraelis šį anklavą bombarduoja nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ ginkluoti užpuolikai įsiveržė į žydų valstybę, nužudydami 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobdami dar 222 žmones. Tai, pasak pareigūnų, buvo didžiausias išpuolis Izraelio istorijoje.

Iki šiol per Izraelio smūgius žuvo daugiau kaip 6,5 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių, ir baiminamasi, kad šis skaičius gali dar labiau išaugti, jei šalis, siekdama sunaikinti „Hamas“ ir išgelbėti įkaitus, pradės sausumos invaziją.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

2023 10 26 10:17
Spausdinti