Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KADENCIJOS VIDURIO RINKIMAI
JAV kadencijos vidurio rinkimuose dideles pergales iškovojo pažangos šalininkai
BNS
Unsplash

Nuo pirmosios homoseksualumo neslepiančios gubernatorės iki pirmojo Z kartos nario Kongrese – pirmieji JAV kadencijos vidurio rinkimų rezultatai skelbia, kad naktis buvo palanki įvairovei.

„Besididžiuojanti“

Masačusetse rinkėjai išrinko demokratę Maurą Healey, tapusią pirmąja Amerikos homoseksualumo neslepiančia gubernatore, pranešė televizijos kanalai.

51-erių moteris nugalėjo Geoffą Diehlą, kurį rėmė buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir perėmė šį postą iš respublikonų.

Ji teigė „besididžiuojanti“ savo istorine pergale ir džiūgaujantiems rėmėjams sakė, kad tai žinutė „kiekvienai mažai mergaitei ir kiekvienam LGBTQ asmeniui – jūs galite būti kuo tik norite“.

M. Healey taip pat taps pirmąja moterimi, užimsiančia Masačusetso valstijos gubernatoriaus postą.

Jos pergalė, pasiekta kartu su bendražyge Kim Driscoll, reiškia, kad moterys pirmą kartą eis ir valstijos gubernatorės, ir vicegubernatorės pareigas.

Z karta

Floridoje demokratas Maxwellas Frostas tapo pirmuoju Z kartos atstovu, išrinktu į Kongresą, kai laimėjo vietą JAV Atstovų Rūmuose.

25-erių metų vaikinas apygardoje, kurioje dominuoja demokratai, įveikė respublikoną Calviną Wimbishą.

„Įėjome į istoriją floridiečiams, Z kartai ir visiems, kurie tiki, kad nusipelnėme geresnės ateities“, – tviteryje rašė afroamerikietis.

Naujajame Hampšyre į Kongresą kandidatuoja ir kita Z kartos atstovė, 25-erių Karoline Leavitt.

Tačiau ji atstovauja priešingą politinio spektro pusę ir dalyvavo konkurencingesnėje kovoje.

Translytis vyras

Tuo metu Naujasis Hampšyras tapo pirmąja JAV istorijoje valstija, išrinkusia translytį vyrą į valstijos įstatymų leidžiamąją valdžią, pranešė laikraštis „The Washington Post“.

Demokratų atstovas Jamesas Roeseneris buvo vienas iš rekordinio skaičiaus translyčių kandidatų, dalyvavusių šių metų rinkimuose.

Tačiau J. Roeseneris netaps pirmuoju atvirai translyčiu įstatymų leidėju, nes ir anksčiau buvo išrinkta nemažai translyčių moterų.

Kiti dėmesio verti atvejai

Alabama išrinko respublikonę Katie Britt pirmąja valstijos senatore moterimi, o Sarah Huckabee Sanders išsipildžius prognozėms taps pirmąja moterimi, vadovausiančia Arkanzasui.

Wesas Moore'as tapo pirmuoju juodaodžiu Merilando gubernatoriumi, o Markwayne'as Mullinas iš Oklahomos – pirmuoju per beveik 100 metų indėnų kilmės amerikiečiu, išrinktu į Senatą.

2022 11 09 09:44
Spausdinti