Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JAV
JAV kadencijos vidurio rinkimus aptemdė „plačiai paplitusi dezinformacija“
BNS
Unsplash

Jungtinėse Valstijose vykusiuose kadencijos vidurio rinkimuose vyko laisvos, bet labai poliarizuotos kampanijos, o rinkėjų dezinformavimas buvo plačiai paplitęs, trečiadienį pareiškė tarptautiniai stebėtojai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), stebinčios rinkimus Vakarų šalyse ir buvusioje Sovietų Sąjungoje, stebėtojų komentarai pasirodė praėjus dienai po to, kai amerikiečiai ėjo prie balsadėžių, o balsavimo rezultatai smarkiai paveiks prezidento Joe Bideno politinį likimą.

J. Bideno demokratams tenka kovoti, kad išlaikytų Kongreso kontrolę po kovos, kurią šalies lyderis pavadino lemiamu momentu JAV demokratijai.

Kol kas respublikonai artėja prie nedidelės daugumos JAV Atstovų Rūmuose, tačiau jų viltys dėl „raudonosios bangos“, panašu, žlugo, nes demokratai pasiekė geresnių rezultatų, nei tikėtasi.

„Kampanija buvo laisva, bet labai poliarizuota“, o jos metu buvo vartojama aštri retorika, sakė ESBO Parlamentinės Asamblėjos trumpalaikės stebėtojų misijos vadovė Margareta Cederfelt.

„Poliarizacija ir plačiai paplitusi dezinformacija paveikė rinkėjų gebėjimą būti tinkamai informuotiems“, – trečiadienį žurnalistams sakė ji ir pridūrė, kad nerimą kelia ir rinkimų apylinkių darbuotojų bauginimas.

Rinkimų kampanijos metu pasipylė dezinformacija, o kraštutiniai dešinieji respublikonų kandidatai pasitelkė buvusio prezidento Donaldo Trumpo nepagrįstą teiginį, jog 2020 metų prezidento rinkimuose iš jo buvo pavogta pergalė.

Kai kurie taip pat pasinaudojo pavieniais balsavimo įrangos trikdžiais ir ėmėsi, daugelio nuomone, išankstinių pastangų diskredituoti rezultatus.

Keletas svarbiose kovose dalyvaujančių respublikonų kandidatų, įskaitant tuos, kurie, jei bus išrinkti, imsis atsakomybės už būsimų rinkimų priežiūrą savo valstijose, užginčijo arba atsisakė pripažinti 2020 metų rinkimų rezultatų teisėtumą, pažymima trečiadienį paskelbtame ESBO pareiškime.

„Deja, nepagrįsti kaltinimai sukčiavimu ir toliau turėjo rimtų pasekmių – rinkimų pareigūnai buvo persekiojami ir jiems buvo grasinama“, – pridūrė M. Cederfelt.

Ji pažymėjo, kad tai, jog kai kurie garsiai atsisakė pripažinti 2020-ųjų balsavimo teisėtumą, turėjo „žalingą poveikį“ viešajam diskursui ir sumažino pasitikėjimą sistema.

Socialiniuose tinkluose pasipylė kaltinimai klastojimu, o D. Trumpas juos dar labiau pakurstė po to, kai viena Arizonos apygarda pranešė apie dalies balsų skaičiavimo aparatų techninius nesklandumus per antradienį vykusį balsavimą.

Vėliau pareigūnai pareiškė, kad nenustatyta jokia nusikalstama veikla dėl balsavimo įrangos sutrikimų, o ESBO trečiadienį pridūrė, kad artimiausiomis dienomis aiškinsis šiuos pranešimus.

2022 11 10 11:07
Spausdinti