Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
JAV kariuomenės generolas: Rusija nepasieks karinės pergalės Ukrainoje
BNS
Scanpix
M. Milley.

Rusija nepasieks karinės pergalės Ukrainoje, ketvirtadienį pareiškė aukščiausio rango JAV kariuomenės generolas Markas Milley, kartu įspėdamas, kad Kyjivas vargu ar greitai išstums visus Maskvos karius.

Jo komentarai atitinka prognozes, kad karas Ukrainoje užsitęs, nes nė viena pusė negali iškovoti visiškos pergalės, o derybos šiuo metu nevyksta.

„Kariniu požiūriu Rusija šio karo nelaimės. Tiesiog ne“, – pasibaigus virtualiam dešimčių Ukrainą remiančių šalių susitikimui žurnalistams Pentagone teigė M. Milley.

Pirminiai Rusijos strateginiai tikslai, įskaitant vyriausybės Kyjive nuvertimą, „yra nepasiekiami kariniu būdu, jų nepavyks įgyvendinti“, sakė M. Milley.

Visgi, jo teigimu, tuo pat metu Ukrainoje yra šimtai tūkstančių Rusijos karių, todėl Kyjivo tikslas artimiausiu metu susigrąžinti visą savo teritoriją yra mažai tikėtinas.

„Tai reiškia, kad kova tęsis, ji bus kruvina ir sunki. Ir tam tikru momentu abi pusės arba derėsis dėl susitarimo, arba prieis prie kažkokios karinės išvados“, – pridūrė generolas.

Vašingtonas stovi tarptautinės paramos Ukrainai priešakyje – amerikiečiai iškart po Rusijos invazijos pradžios subūrė koaliciją ir koordinuoja dešimčių šalių pagalbą Kyjivui.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas teigė, kad rėmėjai iš viso saugumo srityje Ukrainai suteikė beveik 65 mlrd. dolerių vertės (apie 61 mlrd. eurų) paramą.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai pakeitė savo poziciją ir dėl naikintuvų, įskaitant F-16, tiekimo ukrainiečiams.

Ketvirtadienį Kyjivo šalininkai aptarė planus apmokyti Ukrainos pilotus dirbti su ketvirtos kartos naikintuvais, įskaitant F-16, L. Austinas paantrino M. Milley, pažymėdamas, kad šių mokymų planavimas ir vykdymas bus didelė užduotis.

JAV gynybos sekretorius sakė, kad gali būti įsteigtas fondas, per kurį šalys, neturinčios F-16 lėktuvų ar pajėgumų tiesiogiai padėti su apmokymu, technine priežiūra ar palaikymu, galėtų teikti finansinę paramą.

M. Milley paaiškino, kodėl JAV tik dabar nusprendė aprūpinti Kyjivą kariniais lėktuvais, sakydamas, kad tai padarius karo pradžioje, lėšos būtų atimtos iš labiau neatidėliotinų poreikių, o Ukrainos karinių oro pajėgų kūrimas yra ilgalaikis uždavinys.

„Prireiks nemažai laiko sukurti tokio dydžio, apimties ir masto oro pajėgas, kokių reikės“, – sakė jis.

2023 05 26 09:55
Spausdinti