Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KAPITOLIJAUS ŠTURMAS
JAV Kongreso komitetas: D. Trumpo tviterio žinutė buvo raginimas pulti Kapitolijų
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

Dešiniojo sparno ekstremistai ir Donaldo Trumpo šalininkai 2021 metų sausio 6-ąją JAV Kapitolijų užpuolė po eksprezidento tviterio žinutės, laikomos raginimu griebtis ginklų, antradienį paskelbė riaušes Kapitolijuje tiriantis Atstovų Rūmų komitetas.

Specialiojo komiteto pirmininko pavaduotoja Liz Cheney savo ruožtu sakė, kad D. Trumpas neseniai bandė paskambinti vienam komiteto liudytojui.

Šis liudytojas, kurio pavardė neskelbiama, neatsakė į D. Trumpo skambutį ir pranešė savo advokatui, o šis susisiekė su komitetu, nurodė L. Cheney.

„Komitetas tą informaciją pateikė Teisingumo departamentui“, – pridūrė ji.

Per septintą televizijos transliuotą viešą posėdį Atstovų Rūmų specialusis komitetas aiškinosi D. Trumpo gruodžio 19 dienos įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ poveikį. Toje žinutėje eksprezidentas ragino savo šalininkus sausio 6-ąją suvažiuoti į Vašingtoną, į „laukinį“ mitingą.

Žinutė buvo paskelbta kiek daugiau nei valanda po D. Trumpo susitikimo Baltuosiuose rūmuose su savo advokatu Rudy Giuliani, buvusiu nacionalinio saugumo patarėju Michaelu Flynnu ir buvusia teisininke Sidney Powell.

„Donaldo Trumpo 1 val. 42 min. [paskelbta] tviterio žinutė įaudrino... jo šalininkus, pirmiausia pavojingus ekstremistus iš „Oath Keepers“, „Proud Boys“ ir kitų rasistų bei baltųjų nacionalistų grupių, troškusių susikauti su vyriausybe“, – sakė komiteto narys Jamie Raskinas.

„Proud Boys“ ir „Oath Keepers“ nariai drauge su tūkstančiais D. Trumpo šalininkų 2021-ųjų sausio 6-ąją įsiveržė į Kongresą bandydami užkirsti kelią demokrato Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose patvirtinimui. D. Trumpas neteisingai tvirtina, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

„Rinkimus pralaimėjęs prezidentas pasiuntė minią su pavojingais ekstremistais pulti konstitucinės rinkimų sistemos ir taikaus valdžios perdavimo“, – sakė J. Raskinas.

Komiteto narė Stephanie Murphy sakė, kad minima tviterio žinutė „daugeliui ištikimiausių prezidento Trumpo šalininkų pasitarnavo kaip kvietimas veikti, o kai kuriais atvejais – kaip raginimas griebtis ginklų“.

Komitetas pažymėjo, kad du iš artimiausių D. Trumpo šalininkų, M. Flynnas ir politikos konsultantas Rogeris Stone'as, buvo susiję su „Oath Keepers“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 13 10:07
Spausdinti