Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV VYRIAUSYBĖS UŽDARYMO GRĖSMĖ
JAV lieka savaitė išvengti galimo vyriausybės uždarymo
ELTA
Pixabay
JAV Kongreso rūmai.

Praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po to, kai JAV federalinė vyriausybė tik per plauką išvengė finansavimo pertrūkio, susiskaldęs Kongresas vėl turi nedaug laiko – vos savaitę – patvirtinti naują biudžetą.

Nei demokratų kontroliuojamas Senatas, nei Atstovų Rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, kol kas nėra priėmę teisės aktų, numatančių pratęsti vyriausybės finansavimą, kuris nutrūks kitą savaitę, naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Jei nebus susitarta iki lapkričio 17 d., didžiausia pasaulio ekonomika iš karto pradės spausti stabdį – 1,5 mln. vyriausybės darbuotojų liks be atlyginimų, duris užvers dauguma federalinių objektų, įskaitant nacionalinius parkus, o tokie sektoriai kaip aviacija gali būti priversti sulėtinti apsukas.

Pastarąjį kartą vyriausybės uždarymo grėsmė buvo kilusi rugsėjo pabaigoje. Tada Kongresą apėmė chaosas. Eksprezidentui Donaldui Trumpui ištikimi Respublikonų partijos atstovai sėkmingai nušalino Atstovų Rūmų pirmininką respublikoną Keviną McCarthy, kai šis pasiekė susitarimą su demokratais, kuris leido vyriausybei veikti dar 45 dienas.

Beprecedentis K. McCarthy nušalinimas beveik trims savaitėms paralyžiavo JAV parlamento žemuosius rūmus, kadangi respublikonams sunkiai sekėsi rasti naują lyderį, nors Kongresas buvo raginamas sparčiai reaguoti į įvairius pasaulinius įvykius, įskaitant kruvinus „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį.

Galiausiai partija naujuoju pirmininku pasirinko Mike'ą Johnsoną – mažai žinomą atstovą iš Luizianos valstijos, turintį ribotą vadovavimo patirtį. Jis dar nėra aiškiai pasakęs, kaip ketina užkirsti kelią vyriausybės uždarymui. Lygiai taip pat, kaip ir jo pirmtakui, M. Johnsonui teks įveikti delikačią užduotį rasti pusiausvyrą tarp nedidelės, tačiau įtakingos griežtosios linijos respublikonų grupės, kuri reikalauja smarkiai apkarpyti išlaidas, ir demokratų, kurių rankose yra Senato ir Baltųjų rūmų kontrolė.

Paskutinės minutės batalijos dėl finansavimo jau yra pažįstamos Vašingtonui. Įstatymų leidėjai įprastai randa kompromisą artėjant prie termino pabaigos.

Ilgiausias JAV vyriausybės uždarymas įvyko prezidentaujant D. Trumpui. Tada vyriausybė nedirbo kelias savaites, o tai atsiėjo valstybės ekonomikai daugiau kaip 3 mlrd. dolerių.

2023 11 10 10:47
Spausdinti