Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 21 d.


XXI A. ŠALTASIS KARAS
JAV: Maskva gali persekioti amerikiečius Rusijoje
BNS
Scanpix
Maskva.

JAV valstybės departamentas antradienį paskelbė kelionių rekomendacijas, kuriose perspėjo, kad Maskva „gali išskirti ir sulaikyti JAV piliečius Rusijoje“, ir pakartojo ankstesnius perspėjimus amerikiečiams nevykti į šią šalį.

Įspėjimas buvo paskelbtas „dėl Rusijos karinių pajėgų neišprovokuotos ir nepagrįstos invazijos į Ukrainą“, taip pat dėl to, kad Rusijos valdžios institucijos gali persekioti JAV piliečius.

Rusijoje gyvenantys ar keliaujantys amerikiečiai taip pat raginami „nedelsiant išvykti“.

Rekomendacija paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV diplomatui pavyko aplankyti sulaikytą krepšinio žvaigždę Brittney Griner, kuri jau daugiau nei mėnesį laikoma Rusijos areštinėje.

Vasario 17 d. Maskvos oro uoste buvo sulaikyta dukart olimpinio aukso laimėtoja ir moterų krepšinio lygos WNBA čempionė B. Griner, kuri kaltinama savo bagaže gabenusi elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi.

Sulaikyta B. Griner iš karto buvo uždaryta į areštinę, o praėjusią savaitę Rusijos teismas pratęsė jos suėmimą iki gegužės 19 d. Jai gresia iki 10 metų kalėjimo.

Sulaikymas įvyko Maskvos ir Vakarų santykiams dėl Rusijos invazijos į Ukrainą pasiekus žemiausią lygį.

JAV prezidento Joe Bideno administracija vadovauja Vakarų atsakui į invaziją, skelbiant precedento neturinčias sankcijas Maskvai ir siunčiant ginklus bei pagalbą Kijevui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2022 03 30 06:49
Spausdinti