Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
JAV Meino valstija užblokavo D. Trumpo dalyvavimą pirminiuose prezidento rinkimuose
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

JAV Meino valstija ketvirtadienį užblokavo buvusio šalies lyderio Donaldo Trumpo dalyvavimą respublikonų pirminiuose prezidento rinkimuose ir tapo antrąja valstija, diskvalifikavusia jį dėl jo vaidmens 2021-ųjų sausį surengtame išpuolyje prieš JAV Kapitolijų.

Vyriausioji Meino rinkimų pareigūnė, valstijos sekretorė Shenna Bellows, savo sprendime teigė, kad 2021 metų sausio 6 dienos įvykiai „įvyko kadenciją baigiančio prezidento iniciatyva, su jo žinia ir parama“.

„JAV Konstitucija netoleruoja pasikėsinimo į mūsų vyriausybės pagrindus, ir (Meino įstatymai) reikalauja, kad į tai reaguočiau“, – sakoma sprendime, kuris buvo priimtas reaguojant į kelių Meino rinkėjų pateiktus ieškinius.

Meinas prisijungė prie Kolorado valstijos, kur anksčiau šį mėnesį valstijos aukščiausios instancijos teismas pripažino, kad D. Trumpas negali būti renkamas prezidentu. Šie sprendimai neabejotinai bus užginčyti JAV Aukščiausiajame Teisme.

Abiejose valstijose priimtuose sprendimuose remiamasi JAV Konstitucijos 14-ąja pataisa, draudžiančia užimti postus asmenims, anksčiau prisiekusiems ginti šalį, bet vėliau įsitraukusiems į sukilimą.

„Tokią išvadą padariau apgalvotai, – rašė demokratė Sh. Bellows. – Suprantu, kad nė vienas valstijos sekretorius dar nėra atėmęs iš kandidato į prezidentus teisės dalyvauti balsavime remiantis 14-osios pataisos trečiuoju skirsniu. Tačiau taip pat turiu omenyje, kad nė vienas kandidatas į prezidentus dar niekada nebuvo įsitraukęs į sukilimą.“

D. Trumpo rinkimų kampanijos komanda greitai pasmerkė Sh. Bellows sprendimą kaip bandymą pavogti rinkimus ir atimti amerikiečių rinkėjų teisę balsuoti bei pavadino ją „užkietėjusia kairiąja ir itin šališka [JAV prezidento Joe] Bideno šalininke demokrate.“

„Šios šališko kišimosi į rinkimus pastangos yra priešiškas išpuolis prieš Amerikos demokratiją“, – sakoma kampanijos atstovo spaudai Steveno Cheungo pareiškime, kuriame J. Bidenas ir demokratai kaltinami, kad „siekdami apsaugoti savo valdžią remiasi vyriausybės institucijų jėga“.

S. Cheungas teigė, kad D. Trumpas apskųs sprendimą.

Kolegos respublikonai, įskaitant Floridos gubernatorių Roną DeSantisą, kuris taip pat siekia partijos nominacijos, stojo ginti D. Trumpą.

„Tai atveria Pandoros skrynią. Ar gali respublikonų valstijos sekretorius diskvalifikuoti Bideną iš balsavimo?“ – pareiškė jis.

„Neabejotinai palaikė sukilimą

Sprendimas Meine priimtas D. Trumpui išliekant pagrindiniu respublikonų kandidatu mesti iššūkį J. Bidenui per kitais metais vyksiantį balsavimą.

Apklausų rezultatai rodo, kad abu jie eina koja kojon, o J. Bidenas pastarosiomis savaitėmis sustiprino žodinį savo pirmtako puolimą, sakydamas, kad D. Trumpas „neabejotinai palaikė sukilimą. Jokių abejonių dėl to, jokių.“

Neseniai vykusiame rinkimų kampanijos priėmime JAV vadovas pareiškė, kad didžiausia grėsmė, kurią kelia D. Trumpas, yra šalies demokratijai.

„Nes jei pralaimėsime, prarasime viską“, – kalbėjo jis.

Baltųjų rūmų šeimininkas teigė, kad D. Trumpas per televizorių stebėjo, kaip jo šalininkai puola Kapitolijų, siekdami panaikinti D. Trumpo pralaimėjimą.

Šis ir toliau be jokių įrodymų tvirtina, kad yra teisėtas 2020-ųjų rinkimų balsavimo nugalėtojas.

Kovo mėnesį Vašingtone planuojama jį teisti už sąmokslą siekiant panaikinti ankstesnių rinkimų rezultatus, be to, jam taip pat pateikti kaltinimai reketu Džordžijos valstijoje dėl įtariamo sąmokslo po pralaimėjimo pakeisti rezultatus joje.

Meino ir Kolorado valstijose pirminiai rinkimai vyks kovo 5 dieną – vadinamąjį superantradienį, kai prie balsadėžių eina rinkėjai daugiau nei dešimtyje valstijų, įskaitant tankiai apgyvendintas Kaliforniją ir Teksasą.

2023 12 29 09:02
Spausdinti