Meniu
Prenumerata

penktadienis, rugsėjo 20 d.


KARAS UKRAINOJE
JAV nesureikšmina rusų branduolinių pajėgų perėjimo prie sustiprintos kovinės parengties
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti aukšto rango amerikiečių pareigūnai nesureikšmina Rusijos branduolinių pajėgų perėjimo prie sustiprintos kovinės parengties grėsmės, Ukrainoje vykstant karui su įsiveržusiomis rusų pajėgomis.

Paklaustas, ar amerikiečiai turėtų nerimauti dėl branduolinio karo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius savo šalies branduolinėms pajėgoms pereiti prie aukšto lygio kovinės parengties, J. Bidenas pirmadienį ramiai pareiškė: „Ne.“

Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as sakė, kad Vašingtonas „nemato jokios priežasties“ keisti JAV branduolinių pajėgų parengties lygius, o vienas aukšto rango gynybos pareigūnas sakė, kad Pentagonas nepastebėjo jokio apčiuopiamo Rusijos branduolinės pozicijos pokyčio, nepaisant sekmadienio V. Putino pranešimo.

Pentagonas ir toliau „peržiūri, analizuoja ir stebi“ Rusijos poziciją, sakė Gynybos departamento atstovas Johnas Kirby.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas „patenkintas strategine Jungtinių Valstijų atgrasymo pozicija ir mūsų gebėjimu apginti tėvynę“, žurnalistams sakė J. Kirby.

„Provokuojanti retorika“

Sekmadienį, praėjus keturioms dienoms po to, kai Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą, V. Putinas paskelbė, kad įsakė Rusijos branduolinėms pajėgoms pereiti prie aukšto lygio kovinės parengties, pareiškęs, kad šaliai iškilo grėsmė dėl Vakarų sankcijų ir NATO „agresyvių pareiškimų“.

JAV pareigūnai šį įsakymą pavadino „pavojingu“ ir „eskaluojančiu“.

Tačiau pirmadienį Valstybės ir Gynybos departamentų pareigūnai sakė tebebandantys nustatyti, kokių veiksmų imtasi reaguojant į tą V. Putino įsakymą.

„Tokia provokuojanti retorika... yra pavojinga, padidina apsiskaičiavimo riziką, (ir) jos reikėtų vengti“, – sakė N. Price'as.

„Mes jau seniai sutarėme – Jungtinės Valstijos ir Rusijos Federacija – kad branduolinio ginklo panaudojimas turėtų niokojančių pasekmių“, – pridūrė jis.

Rusai sulėtinti, bet nesustabdyti

Pirmadienį J. Bidenas surengė vaizdo konferenciją su sąjungininkais ir partneriais, remiančiais Ukrainą kovojant su, anot Baltųjų rūmų, „nepateisinamu ir neišprovokuotu Rusijos karu“.

Šiame susitikime grupė aptarė „koordinuotas pastangas primesti didelę kainą ir pasekmes“, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn, stengiantis išlaikyti pasaulio ekonomikos stabilumą, įskaitant energijos kainų stabilumą, nurodė Baltieji rūmai.

JAV ir NATO sąjungininkės toliau siunčia Ukrainai amuniciją, kuri, pasak N. Price'o, padės jai kovoti su Rusijos šarvuočiais ir orlaiviais.

Jis atsisakė patvirtinti pranešimą, kad Vašingtonas, sekdamas Vokietijos pavyzdžiu, pristato Ukrainai „Stinger“ raketas, galinčias numušti sraigtasparnius ir lėčiau judančius lėktuvus, nors kelis mėnesius nesutiko jų siųsti ukrainiečiams.

Vertindamas Rusijos pajėgų pažangą, Pentagono atstovas J. Kirby sakė, kad degalų trūkumas, kitos logistikos problemos ir netikėtai tvirtas Ukrainos kariuomenės pasipriešinimas gerokai sulėtino Rusijos veržimąsi į priekį.

„Aišku, kad rusai iki penktos dienos nepadarė tokios pažangos, kokios norėjo“, – teigė J. Kirby.

„Jie susidūrė su nesėkmėmis. Ir jie susidūrė su pasipriešinimu“, – žurnalistams sakė jis.

Vis dėlto, pasak J. Kirby, nors ir buvo sulėtinti, rusai turi didžiules pajėgas – 25 proc. jų lieka prie pat Ukrainos ir yra pasirengusios persikelti – ir yra pasiryžusios užgrobti svarbiausius miestus ir nuversti Ukrainos vyriausybę.

„Nesuklyskite, ponas Putinas vis dar turi didelę kovinę galią. Jis neperkėlė visos jos į Ukrainą“, – sakė J. Kirby.

„Jie patyrė nesėkmių, bet man neatrodo, kad galime tiesiog manyti, kad jie liks atsitraukę, – kalbėjo jis. – Jie ir toliau nori judėti Kijevo link, kad jį užimtų.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 01 09:39
Spausdinti