Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


G 20 INDIJA
JAV pasirengusios kompromisams G 20 viršūnių susitikime
ELTA
YouTube
G 20 viršūnių susitikimas Indijoje.

JAV vyriausybė prieš G 20 viršūnių susitikimą Indijoje pažymėjo, kad sieks bendro baigiamojo pareiškimo.

„Esame pasirengę kompromisui daugeliu ginčytinų klausimų, kad susitartume dėl teksto, kuris tenkintų visus“, – į Naująjį Delį skrendančiame „Air Force One“ lėktuve žurnalistams sakė prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas.

JAV esą praėjusiomis dienomis „dieną ir naktį“ dirbo dėl bendros deklaracijos. Yra labai didelis noras pasiekti konsensusą, sakė J. Sullivanas. Tačiau iki galutinio komunikato dar esą „ilgas kelias“ ir reikia pažiūrėti, kaip bus.

Ar G 20 viršūnių susitikimo pabaigoje, kaip įprasta, bus paskelbtas bendras pareiškimas, neaišku. Taip yra dėl Vakarų ir Rusijos ginčo dėl jau daugiau kaip pusantrų metų trunkančios Rusijos invazijos į Ukrainą.

Šeštadienį G20 šalių lyderiai rinksis į dvi dienas truksiantį viršūnių susitikimą.

J. Sullivanas neigiamai atsakė į klausimą, ar susitikime nedalyvaujant Kinijos prezidentui Xi Jinpingui dėl bendro komunikato susitarti bus paprasčiau. Susitikime juk vis tiek dalyvaus kinų delegacija, vadovaujama ministro pirmininko Li Qiango, sakė jis ir pridūrė nemanąs, kad kinų pozicija iš esmės bus kitokia tik todėl, kad nebus jų prezidento.

2023 09 08 08:30
Spausdinti