Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
JAV paskelbė sankcijas Rusijos gynybos sektoriaus pirkimų tinklui, S. Kerimovo aplinkai
BNS
Unsplash

JAV iždo departamentas pirmadienį paskelbė sankcijas Rusijos gynybos sektoriaus pirkimų tinklui ir įtraukė į juodąjį sąrašą asmenų ir įmonių Prancūzijoje ir Šveicarijoje, susijusių su oligarchu Suleimanu Kerimovu.

Bendrovės, kurioms Iždo departamentas taiko sankcijas, priklauso tarptautiniam Rusijos mikroelektronikos bendrovės „Milandr“ tinklui, kuris, jo teigimu, yra labai svarbus mikroelektronikos tiekimui Rusijos gynybos pramonei.

Iždo departamentas į sankcijų sąrašą įtraukė Šveicarijoje, Armėnijoje ir Taivane įsikūrusias su „Milandr“ susijusias bendroves, todėl JAV fiziniams ir juridiniams asmenims draudžiama su jomis turėti verslo reikalų, siekiant pašalinti jas iš pasaulinių finansų ir prekybos rinkų.

Sankcijomis taip pat įšaldomas bet koks jų JAV jurisdikcijoje esantis turtas.

„Jungtinės Valstijos ir toliau demaskuos ir trikdys Kremliaus karines tiekimo grandines ir neleis Rusijai gauti įrangos ir technologijų, kurių jai reikia neteisėtam karui prieš Ukrainą“, – sakoma iždo sekretorės Janet Yellen pareiškime.

Be to, Iždo departamentas nusitaikė į Rusijos kalnakasybos magnato S. Kerimovo, kuris jau yra įtrauktas į JAV sankcijų juodąjį sąrašą, aplinką.

Sankcijos bus taikomos S. Kerimovo žmonai, vaikams ir sūnėnui, keturioms Prancūzijos nekilnojamojo turto įmonėms, kurias kontroliuoja viena iš jo dukterų, ir Šveicarijos piliečiui, kuris yra šių keturių įmonių prezidentas.

Pasak Iždo departamento, kitam Šveicarijos piliečiui Alexander'ui-Walteriui Studhalteriui ir Rusijos verslininkui Muratui Alijevui sankcijos pritaikytos už dalyvavimą daugiau nei dešimties S. Kerimovo finansiniam tinklui priklausančių įmonių veikloje.

Be to, Iždo departamentas paskelbė užblokuotu turtu aštuonis nedidelius lėktuvus, kuriuos, jo teigimu, naudojo S. Kerimovo šeima.

Gegužę Jungtinės Valstijos pasiekė, kad Fidžio valdžios institucijos areštuotų S. Kerimovo 106 metrų prabangią jachtą „Amadea“, kuri šiuo metu yra San Diege, Kalifornijoje.

„Jungtinės Valstijos ir toliau kovos su Rusijos bandymais išvengti tarptautinių sankcijų, kad galėtų finansuoti savo karo mašiną. Verslo įmonėms visame pasaulyje patariama atlikti deramą patikrinimą, kad nesulauktų sankcijų“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

2022 11 15 11:19
Spausdinti