Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PAGALBA UKRAINAI
JAV per Pasaulio banką Ukrainai skirs 4,5 mlrd. dolerių
BNS
Scanpix
Časiv Jaras, Ukraina.

JAV vyriausybė antradienį paskelbė, kad suteiks Ukrainai 4,5 mlrd. JAV dolerių (4,4 mlrd. eurų) finansinę paramą „ekonominiam stabilumui sustiprinti ir pagrindinėms vyriausybės paslaugoms paremti“.

Parama suteikiama Kyjivui kovojant su Rusijos invazijos padariniais. Maskvos pajėgos, patirdamos vis daugiau nuostolių mūšio lauke, intensyvina oro smūgius Ukrainos energetikos infrastruktūrai.

„Šios lėšos bus pradėtos išmokėti artimiausiomis savaitėmis“, – sakoma iždo sekretorės Janet Yellen pareiškime.

Pagalba bus skirta Ukrainos vyriausybei ir padės jai kovoti su Rusijos karu, nes „pastiprins ekonominį stabilumą ir parems pagrindines vyriausybės paslaugas, įskaitant ligoninių darbuotojų, valstybės tarnautojų ir mokytojų darbo užmokestį“, priduriama jame.

Pasaulio bankas atskirame pareiškime nurodė, kad lėšos buvo sutelktos pagal projektą „Viešųjų išlaidų parama tvariam valdymui Ukrainoje“ (PEACE), kuris yra daugiamilijardinio pagalbos šiai šaliai paketo dalis.

JAV lėšos skiriamos „itin svarbiu metu, nes šalis susiduria su dideliais energijos tiekimo sutrikimais ir šaltesniais orais“, sakė Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpassas.

„Mūsų įsipareigojimas teikti skubią pagalbą Ukrainos žmonėms yra kaip niekad tvirtas“, – pridūrė jis.

Pasaulio bankas jau sutelkė beveik 17,8 mlrd. JAV dolerių (17,4 mlrd. eurų) vertės pagalbą Ukrainos žmonėms.

Daugiau kaip 11,4 mlrd. JAV dolerių (11,1 mlrd. eurų) šio finansavimo jau išmokėta.

Su naujausia suma bendra tiesioginė JAV biudžeto parama Ukrainai pasiekė 13 mlrd. JAV dolerių (12,7 mlrd. eurų), viskas dotacijomis, sakė J. Yellen.

2022 11 23 10:05
Spausdinti