Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR UKRAINA
JAV perduoda Ukrainai 270 mln. dolerių vertės pagalbos, įskaitant keturias HIMARS
BNS
Scanpix
Ukrainos kariai.

Jungtinės Valstijos penktadienį pranešė perduodančios Ukrainai dar 270 mln. dolerių (266 mln. eurų) vertės karinės pagalbos, įskaitant keturias salvinės raketų ugnies sistemas HIMARS.

Rusija „visoje šalyje rengia pražūtingus raketų smūgius, atakuodama prekybos centrus, daugiabučius namus, žudydama nekaltus civilius Ukrainos gyventojus“, sakė Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby.

„Šių žiaurumų akivaizdoje prezidentas aiškiai pareiškė, kad mes ir toliau remsime Ukrainos vyriausybę ir jos žmones tiek, kiek reikės“, – sakė jis.

Į naują ginkluotės paketą įtrauktos dar keturios sistemos M142 HIMARS. Iš jų paleidžiamos raketos gali tiksliai smogti taikiniams iki 80 km spinduliu. Iš viso Jungtinės Valstijos bus perdavusios Ukrainai jau 20 HIMARS.

Šios sistemos atvėrė galimybę Ukrainos pajėgoms valdomomis raketomis smogti didesniu atstumu esantiems taikiniams, tokiems kaip šaudmenų sandėliai, kur jų nepasiekia Rusijos pajėgų priešbaterinė ugnis.

Pentagonas, pateikdamas išsamesnę informaciją apie pagalbos paketą, nurodė, kad Ukraina gaus iki 580 nedidelių bepiločių orlaivių „Phoenix Ghost“, kurie sprogsta atsitrenkę į taikinį.

Į paketą taip pat įeina 36 tūkst. artilerijos šaudmenų ir keturios mobilios vadavietės.

Daugiau nei pusė šios pagalbos skiriama iš 40 mlrd. JAV dolerių vertės pagalbos Ukrainai paketo, kurį gegužę patvirtino Kongresas.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas anksčiau šią savaitę išreiškė viltį, kad Jungtinės Valstijos perduos jo šaliai iki 100 sistemų HIMARS, pabrėžęs, kad tai galėtų pakeisti karo su agresore Rusija eiga.

2022 07 23 08:31
Spausdinti